Polska obiecuje podjąć kroki w celu zapewnienia bezpieczeństwa drobiu w Wielkiej Brytanii

Prawie spotkali się urzędnicy z Polski i Wielkiej Brytanii, żeby porozmawiać o bezpieczeństwie polskiego drobiu.

Minister rolnictwa i leśnictwa Kresor Buda obszernie rozmawiał w zeszłym tygodniu z sekretarzem stanu ds. Środowiska, żywności i rolnictwa George’em Eustem.

Puda powiedział, że przyjął bezpośrednią odpowiedzialność za problem salmonelli u polskich kurczaków.

„Pomimo trudnej sytuacji epidemiologicznej Polska podejmie wszelkie kroki w celu zmniejszenia i wyeliminowania brytyjskich obaw o jakość i bezpieczeństwo polskich kurczaków” – powiedział.

„Polska jest gotowa do współpracy z Wielką Brytanią w zakresie sekwencjonowania genu Salmonella w produktach drobiowych”.

Powiązanie z chorobami w wielu krajach
Puda opowiedział Eustace o środkach wdrożonych przez Polskę w celu zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa produktów drobiowych po wybuchu Salmonelli z krajowego drobiu.

Wielka Brytania jest drugim co do wielkości partnerem handlowym Polski w handlu rolno-spożywczym. Obecnie cały łańcuch produkcji drobiu w kraju jest objęty nadzorem hodowlanym.

W mrożonych, surowych i pieczonych produktach z kurczaka z Polski wykryto dwa szczepy Salmonella enteritis. Prawie 500 chorób od stycznia 2020 roku I przynajmniej jedna śmierć w Wielkiej Brytanii. Szczepy wybuchowe stwierdzono u dwóch dostawców w Polsce.

Od maja 2018 r. Szczepy dotknęły również Danię, Finlandię, Francję, Niemcy, Irlandię, Holandię, Polskę i Szwecję.

Eustachy powiedział, że nie ma planów wprowadzenia ograniczeń w imporcie drobiu z Polski.

„Odnotowujemy znaczną poprawę sytuacji związanej z zakażeniami salmonellą w produktach drobiowych”.

W marcu Victoria Brentis, Sekretarz Generalna Parlamentu ds. Środowiska, Żywności i Obszarów Wiejskich (DEFRA), powiedziała, że ​​firma miała okazję zapoznać się z ograniczeniami importowymi, kontaktując się z Komisją Europejską, polskimi urzędnikami i dostawcami. Rozwiąż problem.

„Nie uważamy za dopuszczalny eksport produktów drobiowych skażonych salmonellą do Wielkiej Brytanii” – powiedział.

Po tym, jak choroba została powiązana z polskim drobiem, główna weterynarz Wielkiej Brytanii Christine Middlemis napisała w liście do swojego kraju w grudniu 2020 r., Wzywając do podjęcia działań.

READ  Taylor Wesing broniła 10-osobowego komitetu finansowego Deloitte Legal w Polsce

FSA’s Salmonella Poultry Research
Emily Miles, dyrektor naczelna Food Standards Agency (FSA), powiedziała wcześniej, że firma współpracuje ze sprzedawcami detalicznymi, aby poruszyć ten problem.

„Podejrzewamy, że te choroby pochodzą z mniej gotowanych produktów, ale uważamy też, że kurczak z salmonellą nie powinien być pozyskiwany z Polski” – powiedział.

FSA uruchomił dwa programy w celu zbadania praktyk konsumenckich dotyczących mrożonych, częściowo gotowanych produktów drobiowych oraz anty-salmonelli, E. coli i odporności na środki przeciwdrobnoustrojowe tych produktów w sprzedaży detalicznej w Wielkiej Brytanii.

Badanie mikrobiologiczne pozwoli ustalić rozprzestrzenianie się i zasięg Salmonelli i E. coli występujących w mrożonym, półgotowanym chlebie i zgniłych produktach z kurczaka. Modele pochodzą z całej Wielkiej Brytanii i obejmują duże sieci supermarketów oraz właścicieli małych firm.

Ankieta konsumencka zbierze około 2000 odpowiedzi na kwestionariusz internetowy koncentrujący się na tym, jak ludzie biorą, obsługują, przechowują i gotują te mrożone produkty z kurczaka w domu. Oba mają zostać ukończone do stycznia 2022 r.

(Zarejestruj się, aby otrzymać bezpłatną subskrypcję Wiadomości na temat bezpieczeństwa żywności, Kliknij tutaj.)

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *