Biuro FOMO? Badanie pokazuje, że Nowozelandczycy pracujący w domu chętniej spotykają się ze współpracownikami

Biuro FOMO?  Badanie pokazuje, że Nowozelandczycy pracujący w domu chętniej spotykają się ze współpracownikami

Młodzi profesjonaliści z branży Kiwi nadal starają się chodzić na piątkowe drinki – nawet jeśli nie są w biurze na pełny etat. Zdjęcie/123RF

Praca w domu ma Wiele udokumentowanych korzyściOd poprawy koncentracji na zadaniach po skrócenie czasu dojazdu. Może to jednak oznaczać, że nie mamy okazji do spotkania się i nawiązania kontaktu z naszymi współpracownikami na głębszym poziomie Czy czegoś nam brakuje? Nowa ankieta przeprowadzona wśród młodych profesjonalistów z branży Kiwi pokazuje, jak bardzo cenimy kontakty towarzyskie w miejscu pracy, nawet gdy nie jesteśmy w biurze.

Jeśli tak jak ja spędziłeś większość lat pracy w warunkach izolacji spowodowanej pandemią, prawdopodobnie odczuwasz pewne skutki pracy z domu.

Choć minęło wiele lat, odkąd większość z nas wróciła na dobre do biura, toczy się dyskusja, czy lepiej pracować w domu, w biurze na pełen etat, czy też model hybrydowy jest najlepszy zarówno dla pracowników, jak i pracodawców.

Pracodawcy obawiają się, że osoby pracujące w domu stracą korzyści socjalne w miejscu pracy, a także czas spędzony twarzą w twarz ze współpracownikami.

Czy pracownicy hybrydowi tracą możliwość kontaktów towarzyskich? Zdjęcie/123RF

Jednak obecnie badanie pracowników w Nowej Zelandii wykazało, że Nowozelandczycy pracujący w domu nadal starają się nawiązywać kontakty towarzyskie z kolegami poza godzinami pracy – i może to wynikać z zdrowej dawki FOMO (strachu przed przegapieniem).

W badaniu zleconym przez Bacardi i przeprowadzonym przez Pureprofile wzięło udział 501 Kiwi w wieku 18–35 lat, aby dowiedzieć się, co myślą o kontaktach towarzyskich poza miejscem pracy.

80% ankietowanych pracowników Nowej Zelandii angażuje się w spotkania towarzyskie po pracy, a 52% woli spędzać czas w godzinach koktajlowych.

Prawie 70 procent chciało nawiązać kontakt ze współpracownikami poza godzinami pracy, przy czym 69 procent uważa, że ​​poprawia to kulturę pracy, 47 procent twierdzi, że pomaga to zmniejszyć stres, a 46 procent podaje to jako sposób na wzajemne świętowanie osiągnięć zawodowych.

Ken Stanford, dyrektor handlowy Bacardi, powiedział, że pokazało to, że pracownicy szukają większej liczby okazji do spotkań towarzyskich w pracy.

READ  Influencerka kulinarna Healthy Kelsey dzieli się smakiem swoich podróży w nowej książce kucharskiej

„Kiedy widzimy zmianę perspektywy pracowników po pandemii, staje się jasne, że musimy znaleźć nowe sposoby na łączenie pracy i wypoczynku dla młodych specjalistów” – powiedział.

Jeśli chodzi o osoby pracujące w domu lub w miejscach, w których nie ma zbyt wielu zajęć towarzyskich, 67% ankietowanych stwierdziło, że chce częściej utrzymywać kontakty towarzyskie poza pracą. Brak czasu uniemożliwia osiągnięcie tego celu 47% osób, a 31% jako przeszkodę podaje zobowiązania w życiu osobistym.

Co ciekawe, 87% osób pracujących w domu chciało spotkać się ze współpracownikami po pracy, a 59% chciało spotkać się ze współpracownikami w godzinach koktajlowych. Może to wynikać z tego, że tego typu interakcje społeczne pomagają zrekompensować brak komunikacji interpersonalnej w godzinach pracy.

Czy zatem pracownicy hybrydowi mogą czerpać to, co najlepsze z obu światów?

powiedziała jedna mama Kiwi Herold Nowej Zelandii Choć jest wdzięczna za możliwość pracy z domu, kiedy tego potrzebuje, woli przebywać w biurze i spędzać czas z kolegami osobiście.

Sophie Pollard pracuje w firmie PR Campbell & Co i spędza w biurze około trzech dni w tygodniu.
Sophie Pollard pracuje w firmie PR Campbell & Co i spędza w biurze około trzech dni w tygodniu.

Sophie Pollard, która pracuje w firmie public relations Campbell & Partners w Auckland, stara się przebywać w biurze trzy dni w tygodniu, ponieważ uważa, że ​​jest to „bardziej produktywne”. Z drugiej strony korzyści płynące z pracy w domu obejmują większą zdolność koncentracji, głębsze skupienie się na części pracy oraz elastyczność w wychowywaniu dzieci.

„Czasami wystarczy po prostu być w domu… jesteśmy w otwartym biurze, co moim zdaniem jest obecnie bardzo powszechne, ale czasami wystarczy po prostu odizolować się od hałasu” – powiedziała.

„[But] Naprawdę doceniam czas spędzony twarzą w twarz z zespołem i myślę, że oni też to robią.

Powiedziała, że ​​po blokadach związanych z pandemią wirusa czas na nawiązanie kontaktu jest ważniejszy niż kiedykolwiek.

„Wzajemne kontakty towarzyskie i przekomarzanie się w biurze sprawiają, że brakuje ci tego, kiedy cię nie ma” – powiedziała, dodając, że spotkania towarzyskie po pracy stanowią dużą część kultury miejsca pracy.

READ  Wyjaśnienie: które części gospodarki Nowej Zelandii są poza kontrolą

„To coś, co naprawdę doceniamy, to te chwile połączenia. To miły sposób na spędzenie czasu z dala od codzienności”.

„Nasza kultura zespołowa naprawdę pomogła po prostu móc wypić razem drinka i poznać się na głębszym poziomie, ponieważ osobiście uważam, że kiedy twoje zespoły są kolegami lub dobrze współpracujesz, praca jest w rzeczywistości bardziej produktywna i wszyscy są bardziej zainteresowani i zazwyczaj bardziej się wspierają. „Niektórzy”.

Dlatego starasz się być w biurze w piątek na drinku po pracy, albo gdy są czyjeś urodziny, albo gdy masz nowego klienta, z którym się spotykasz. „Na pewno zrobię wszystko, co w mojej mocy, aby tam być”.

Orzeczenie to nadeszło po niedawnym badaniu, które wykazało, że w ciągu ostatniego roku liczba Nowozelandczyków pracujących z domu wzrosła, podobnie jak poziom ich produktywności.

Jarrod Harr, profesor zarządzania na Uniwersytecie Massey, przeprowadził badanie „wellbeing@work”, w którym wzięło udział 1000–1135 pracowników Kiwi w wybranych miesiącach od listopada 2021 r. do grudnia 2023 r. Wykazało, że liczba pracy hybrydowej wśród uczestników wzrosła z 28,4% w czerwcu 2023 r. do w grudniu 2022 r. do 41,7 proc. w grudniu 2023 r. z 32,3 proc.

„Praca mieszana jest w Nowej Zelandii na zdrowym poziomie” – Haar powiedział dziennikowi The New York Times. Ogłaszać. „Może to odzwierciedlać większą akceptację niektórych prac hybrydowych – wśród pracowników w Nowej Zelandii pracujemy średnio około dwóch dni w tygodniu”.

Badanie wykazało również, że pracownicy hybrydowi są bardziej produktywni w domu w porównaniu do biura, powiedział Haar.

„Dane sugerują, że pracownicy hybrydowi są średnio co najmniej tak samo produktywni w domu jak w biurze, a nieco ponad połowa twierdzi, że są bardziej produktywni”.

Bethany Reitsma to dziennikarka mieszkająca w Auckland, pisząca artykuły o stylu życia i rozrywce. Dołączyła… Ogłaszać W 2019 r. specjalizuje się w powieściach Prawdziwe historie o kiwi, Triki oszczędzające pieniądze I Wszystko, co choć trochę ma związek z kawą.

READ  Cztery produkty Kmart, które warto kupić

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *