50 najlepszych restauracji na świecie w 2022 roku nosi nazwę: Geranium w Kopenhadze na szczycie listy

50 najlepszych restauracji na świecie w 2022 roku nosi nazwę: Geranium w Kopenhadze na szczycie listy
Z najlepszej na świecie, lekko wędzonej, krojonej ikry, przekładanej mlekiem, jarmużem i jabłkiem.

pelargonia / Instagram

Z najlepszej na świecie, lekko wędzonej, krojonej ikry, przekładanej mlekiem, jarmużem i jabłkiem.

Uwaga dla smakoszy: Teraz znowu podróżujemy swobodnie, to świetny czas, aby pojechać do Hiszpanii, Włoch, Meksyku i Ameryki Łacińskiej. Azja i Australia, nie tak bardzo.

Restauracje z tych krajów zajmują lwią część 10 najlepszych restauracji na świecie na liście 50 najlepszych restauracji 2022, która została ogłoszona we wtorek rano czasu nowozelandzkiego.

Restauracją numer jeden na świecie jest Geranium w Kopenhadze w Danii, która W zeszłym roku zajęła drugie miejsce za sąsiadem Noma (Gdy restauracja zajęła pierwsze miejsce, zostaje zdyskwalifikowana do dalszych aukcji.)

Chwała, dzięki czemu jest świeża i ekscytująca zarówno dla przypadkowych klientów, jak i klientów docelowych – 1080 międzynarodowych ekspertów w branży restauracyjnej, z równowagą płci 50/50, z 27 odrębnych regionów na całym świecie, każdy z własnym panelem 40 składników, powiedział sędziowie. W 2022 roku osiągnęli szczyt swojej kariery.”

Czytaj więcej:
* Restauracja Amisfield w Otago została uznana za najlepszą restaurację w Nowej Zelandii
* Ukoronowano 50 najlepszych restauracji na świecie, ale w żadnej z nich nie można jeść
* Dwie restauracje w Auckland zostały uznane za jedne z najlepszych na świecie w serwisie TripAdvisor

Od 2022 roku Geranium to restauracja bezmięsna, która koncentruje się wyłącznie na lokalnych owocach morza i warzywach z ekologicznych i biodynamicznych gospodarstw w Danii i Skandynawii. Jurorzy o nowym menu powiedzieli: „Każde danie to misterne dzieło sztuki podane na fajansach inspirowanych naturą”.

Drugie miejsce zajmuje Lima w Peru, która awansowała z czwartego miejsca na liście 2021. Trzecia w zeszłym roku restauracja, Asador Extebarri w Atxondo w Hiszpanii, awansowała na szóste miejsce i dołączyła do listy 10 innych najlepszych hiszpańskich restauracji, Barcelona’s Disfrutar ( trzecie; piąte w 2021) i DiverXO w Madrycie, które zajęło pierwsze miejsce na liście. Na czwarte miejsce po zajęciu 20. miejsca w 2021 roku.

READ  Najlepsze kostiumy celebrytów na Halloween 2022

W pierwszej dziesiątce znalazły się dwie włoskie restauracje – Lido 84 na Gardone Riviera na ósmym miejscu oraz na dziesiątym miejscu Le Calandre w Rubano, które w 2021 roku zajmowały odpowiednio 15 i 26 miejsce.

Dwie meksykańskie restauracje znajdują się w pierwszej dziesiątce w Mexico City: Pujol na piątym i Kentonel na dziewiątym.

Miejsce pozostające w pierwszej dziesiątce to A Casa do Porco w São Paulo w Brazylii.

To był zły program dla azjatyckich restauracji w tym roku. Po zajęciu dwóch z 10 najlepszych miejsc w 2021 r. najwyżej notowaną restauracją w Azji była Den Restaurant w Tokio, która awansowała na 20. miejsce po 11 miejscu w zeszłym roku. Restauracja Odette w Singapurze, która w 2021 r. zajęła ósme miejsce, w tym roku zajęła 36. miejsce, podczas gdy w zeszłym roku restauracja prezesa w Hongkongu zajęła 24 miejsce.

Na liście Top 50 nie ma restauracji australijskich, ale na listę 50-100 znalazła się jedna restauracja: Gimlet Restaurant w Cavendish House w Melbourne, która zadebiutowała na liście w wieku 84 lat.

Attica, własność Nowozelandczyka Ben Shurizostał całkowicie usunięty z listy po tym, jak zajął 97 miejsce w 2021 r. Osiągnął najwyższy poziom 21 w 2013 r.

Żadna nowozelandzka restauracja nie zdobyła 100 najlepszych restauracji wszechczasów.

Oczywiście, jeśli planujesz jeść w którejś z najlepszych restauracji, będziesz musiał zaoszczędzić grosze. Geranium’s Dusting Menu kosztuje 460 dolarów nowozelandzkich za osobę bez napojów, podczas gdy najtańsze menu w Central kosztuje 325 dolarów.

Jeśli jednak wędrujesz przez fosę i chcesz spróbować 100 najlepszych, ustalone menu Gimlet wynosi ponad 166 USD za osobę, a jest też menu a la carte.

Tammy Lowe

„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *