Gdzie poszła każda kromka chleba kanapkowego?

Gdzie poszła każda kromka chleba kanapkowego?

Opiekanie może spowodować, że Twój chleb kanapkowy przestanie działać.

Szacuje się, że dwa na dziesięć bochenków sprzedawanych w Nowej Zelandii to bochenki typu kanapkowego, a pozostała część to głównie tosty.

Eksperci od kanapek, tacy jak Leonie Caskey-Hatton, twierdzą, że zauważyli rosnący brak różnorodności i dostępności podczas zakupów w alejce z pieczywem.

Czysta kanapka Leonie Caskey Hatton

„Tosty, tosty, tosty i jeszcze raz tosty. Bardzo, bardzo mało chleba kanapkowego” – powiedziała.

Kupowałem kanapkę Nature’s Fresh Wheatmeal, dopóki nie została wycofana kilka lat temu. Rzecznik marki powiedział Fair Go, że nie sprzedaje wystarczającej liczby bochenków, aby było to opłacalne z komercyjnego punktu widzenia.

Niedawno upadła kolejna linia kanapek, a Tip Top Bakery zaprzestała w sierpniu produkcji kanapek pełnoziarnistych.

Caskey-Hatton obawia się, że ograniczony wybór kanapek ulegnie pogorszeniu, a ludzie przestawią się na wybór kanapek tostowych, „ponieważ przestaną próbować je znaleźć i szukać”.

Fair Go przeprowadziło inwentaryzację głównych supermarketów i naliczyło 72 różne rodzaje pieczywa krojonego do wyboru – nie licząc odmian na bazie owoców i bezglutenowych.

Odmiany krojonego chleba.

Zdecydowaną większość stanowiły tosty, dostępne w 55 różnych rodzajach i kilka wartości odstających, takich jak dwie opcje „bardzo cienkie” i cztery „bardzo grube”.

To pozostawia miłośnikom chrupiących kanapek do wyboru zaledwie dziewięć bochenków z etykietą „chleb kanapkowy”.

Czy to chleb umiera? Producenci chleba nie zgadzają się z tym, twierdząc, że dane z ostatnich pięciu lat pokazują, że popyt utrzymuje się na stałym poziomie.

„Niemal siedem na dziesięć bochenków sprzedawanych w Nowej Zelandii to tosty, a około dwa z tych bochenków to kanapki” – wyjaśnił Mark Bosomworth, dyrektor zarządzający George Weston Foods.

„Myślę, że wielka debata między tostami a chlebem kanapkowym sprowadza się do tego, do czego go używasz, a tosty są prawdopodobnie bardziej różnorodne. Można tostować lub zrobić kanapkę, podczas gdy chleb kanapkowy przeznaczony jest tylko na kanapki”.

READ  Czy różowy podatek nadal sprawia, że ​​kupowanie produktów skierowanych do kobiet jest droższe?

Rzecznik innego dużego producenta chleba w kraju, Goodman Fielder, powiedział Fair Go, że często dostosowuje swoją produkcję do potrzeb konsumentów.

„Decyzje dotyczące asortymentu produktów, w tym chleba cienkiego, kanapkowego, tostowego i bardzo grubego, opierają się na tych potrzebach. Nasze najnowsze badania pokazują, że tylko 23% bochenka chleba jest spożywane w postaci świeżych kanapek. „

Pozostaje również pytanie, czy zachęca się ludzi do kupowania większej ilości chleba poprzez wybór rodzaju tostów. Większość tostów ma 17 kromek i dwa końce. Bochenek chleba kanapkowego zawiera 21 kromek plus skórka. Oznacza to, że w każdej torbie konsument otrzyma dwie dodatkowe kanapki.

Kupując bochenek chleba kanapkowego, konsumenci otrzymują dwie dodatkowe kanapki w opakowaniu.

Bosomworth twierdzi, że wybór należy do jednostki, biorąc pod uwagę, że jego firma nie pobiera wyższych opłat za krojenie chleba niż za krojenie go na mniejsze kromki. W listopadzie zapowiedział także nową linię stojaków Plowman, która jego zdaniem zadowoli fanów chleba kanapkowego.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *