Gdzie poszła każda kromka chleba kanapkowego?

Gdzie poszła każda kromka chleba kanapkowego?

Opiekanie może spowodować, że Twój chleb kanapkowy przestanie działać.

Szacuje się, że dwa na dziesięć bochenków sprzedawanych w Nowej Zelandii to bochenki typu kanapkowego, a pozostała część to głównie tosty.

Eksperci od kanapek, tacy jak Leonie Caskey-Hatton, twierdzą, że zauważyli rosnący brak różnorodności i dostępności podczas zakupów w alejce z pieczywem.

„Tosty, tosty, tosty i jeszcze raz tosty. Bardzo, bardzo mało chleba kanapkowego” – powiedziała.

Kupowałem kanapkę Nature’s Fresh Wheatmeal, dopóki nie została wycofana kilka lat temu. Rzecznik marki powiedział Fair Go, że nie sprzedaje wystarczającej liczby bochenków, aby było to opłacalne z komercyjnego punktu widzenia.

Niedawno upadła kolejna linia kanapek, a Tip Top Bakery zaprzestała w sierpniu produkcji kanapek pełnoziarnistych.

Caskey-Hatton obawia się, że ograniczony wybór kanapek ulegnie pogorszeniu, a ludzie przestawią się na wybór kanapek tostowych, „ponieważ przestaną próbować je znaleźć i szukać”.

Fair Go przeprowadziło inwentaryzację głównych supermarketów i naliczyło 72 różne rodzaje pieczywa krojonego do wyboru – nie licząc odmian na bazie owoców i bezglutenowych.

Odmiany krojonego chleba.

Zdecydowaną większość stanowiły tosty, dostępne w 55 różnych rodzajach i kilka wartości odstających, takich jak dwie opcje „bardzo cienkie” i cztery „bardzo grube”.

To pozostawia miłośnikom chrupiących kanapek do wyboru zaledwie dziewięć bochenków z etykietą „chleb kanapkowy”.

Czy to chleb umiera? Producenci chleba nie zgadzają się z tym, twierdząc, że dane z ostatnich pięciu lat pokazują, że popyt utrzymuje się na stałym poziomie.

„Niemal siedem na dziesięć bochenków sprzedawanych w Nowej Zelandii to tosty, a około dwa z tych bochenków to kanapki” – wyjaśnił Mark Bosomworth, dyrektor zarządzający George Weston Foods.

„Myślę, że wielka debata między tostami a chlebem kanapkowym sprowadza się do tego, do czego go używasz, a tosty są prawdopodobnie bardziej różnorodne. Można tostować lub zrobić kanapkę, podczas gdy chleb kanapkowy przeznaczony jest tylko na kanapki”.

READ  Co to jest „Hangar 22”?: Tajemnica otaczająca ściśle tajne laboratorium innowacji Air NZ

Rzecznik innego dużego producenta chleba w kraju, Goodman Fielder, powiedział Fair Go, że często dostosowuje swoją produkcję do potrzeb konsumentów.

„Decyzje dotyczące asortymentu produktów, w tym chleba cienkiego, kanapkowego, tostowego i bardzo grubego, opierają się na tych potrzebach. Nasze najnowsze badania pokazują, że tylko 23% bochenka chleba jest spożywane w postaci świeżych kanapek. „

Pozostaje również pytanie, czy zachęca się ludzi do kupowania większej ilości chleba poprzez wybór rodzaju tostów. Większość tostów ma 17 kromek i dwa końce. Bochenek chleba kanapkowego zawiera 21 kromek plus skórka. Oznacza to, że w każdej torbie konsument otrzyma dwie dodatkowe kanapki.

Kupując bochenek chleba kanapkowego, konsumenci otrzymują dwie dodatkowe kanapki w opakowaniu.

Bosomworth twierdzi, że wybór należy do jednostki, biorąc pod uwagę, że jego firma nie pobiera wyższych opłat za krojenie chleba niż za krojenie go na mniejsze kromki. W listopadzie zapowiedział także nową linię stojaków Plowman, która jego zdaniem zadowoli fanów chleba kanapkowego.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *