Arla otwiera elektrownię słoneczną w Tychowie w Polsce

Arla otwiera elektrownię słoneczną w Tychowie w Polsce

Arla Foods otworzyła w Polsce elektrownię słoneczną o mocy 1620 MW rocznie po zainwestowaniu około 3 milionów euro.

Miejsce instalacji znajduje się w zakładzie przepakowywania firmy Arla w Tychowie, w którym podczas wojny na Ukrainie wielokrotnie występowały przerwy w dostawie prądu i przerwy w dostawie prądu. Nowa elektrownia słoneczna zaspokoi 85% całkowitego zapotrzebowania energetycznego zakładu.

David Boulanger, wiceprezes wykonawczy i szef łańcucha dostaw, skomentował: „To rozważna inwestycja na wszystkich poziomach. Nie tylko ułatwia to naszym pracownikom zapewnienie ciągłości biznesowej, ale także zmniejsza koszty eksploatacji na miejscu i tworzy bardziej zrównoważone źródło energii, torując drogę przyszłym inwestycjom energetycznym w regionie.

Według Arli polska sieć energetyczna w dużej mierze opiera się na węglu, paliwie o wysokiej emisji dwutlenku węgla. Firma twierdzi, że instalując własną elektrownię słoneczną, może zmniejszyć emisję o 1645 ton rocznie.

Boulanger dodał: „W Arla Foods chcemy być w czołówce zrównoważonej produkcji mleczarskiej. Jeśli nie ma standardowego rozwiązania, idziemy o krok dalej i tworzymy własne, co właśnie zrobiliśmy w Tycovo. Chociaż może nie jest to jedna z naszych największych platform pod względem zużycia energii, pokazuje, że dotrzymujemy słowa, jeśli chodzi o poprawę naszej działalności…[using] 100% odnawialnej energii elektrycznej w Europie do końca 2025 roku.

Koszt eksploatacji zostanie obniżony o ponad 75% rocznie, co spowoduje oczekiwany zwrot inwestycji po około siedmiu latach.

Elektrownia słoneczna Tycovo to najnowsza inwestycja firmy Arla Foods w energię odnawialną po zawarciu partnerstwa o mocy 250 000 MW rocznie w Danii i zainstalowaniu elektrowni słonecznej o mocy 2500 MW rocznie w Bahrajnie.

READ  Zaostrza się walka polityczna w Polsce - Politico

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *