Być może neandertalczycy jako pierwsi dokładnie zrelacjonowali ten artykuł: ScienceAlert

Być może neandertalczycy jako pierwsi dokładnie zrelacjonowali ten artykuł: ScienceAlert

Pierwsza syntetyczna fermentacja na planecie Ziemia mogła nie być produktem naszego gatunku, ale została wynaleziona przez bliskiego krewnego dawno temu. Około 200 000 lat temu.

Naukowcy z Uniwersytetu w Tybindze i Państwowego Muzeum Prehistorii w Niemczech oraz Uniwersytetu w Strasburgu we Francji przeprowadzili niedawno złożoną analizę chemiczną artefaktów neandertalczyków wykonanych z smoły brzozowej i doszli do wniosku, że sposób ich wydobycia nie był przypadkowy.

smoła brzozowa Jest to czarna lepka substancja, która była używana od czasów starożytnych ze względu na różne właściwości klejące, wodoodporne, a nawet przeciwdrobnoustrojowe. Niektórzy z pierwszych ludzi w Europie używali go do łączenia ze sobą części swoich narzędzi.

Substancję można było wydobyć z kory brzozowej za pomocą ciepła, ale naukowcy nie są zgodni co do tego, czy neandertalczycy wytwarzali smołę celowo, czy też był to tylko efekt cieszenia się ciepłym ogniem.

jakaś myśl czarnej smoły jako szczęśliwy przypadek, który neandertalczycy po prostu zeskrobali z okolicznych skał po spaleniu kory brzozowej. Inni uważają, że wodoodporny klej został starannie wykonany w podziemnym piecu na długo przed tym, zanim nasz gatunek nauczył się tej sztuczki.

Może to zabrzmieć jak pedantyczna bójka, ale ogólnie przyjmuje się, że celowe destylowanie użytecznych substancji z surowców to kolejna czynność, która odróżnia inteligencję człowieka od innych gatunków.

na podstawie analizy Dwie brzozowe kłody znalezione na stanowisku archeologicznym w NiemczechTen Inne badanie argumentuje że „smoła brzozowa może dokumentować zaawansowaną technologię, planowanie przyszłości i zdolności kulturowe neandertalczyków”.

Analiza składu chemicznego artefaktów wskazuje, że podczas ich powstawania pozbawiono ich tlenu. Teoretycznie ten niski poziom tlenu można uzyskać na wiele sposobów, więc naukowcy przetestowali różne podejścia.

Dwie metody wypalały korę brzozową nad ziemią, a trzy metody stosowano w jakimś podziemnym piecu.

READ  Co to jest choroba Alaski-Bocha i jakie jest ryzyko? : NPR

Płonąca nad ziemią kora brzozowa pozwalała na kondensację smoły na wierzchołkach kamieni pod gołym niebem lub kopułach z patyków. Metody podziemne polegały zasadniczo na zakopywaniu walcowanej kory brzozowej pod ogniem.

Zbadano dwa kawałki smoły brzozowej (a) oraz pięć metod (bf) ekstrakcji smoły brzozowej. (Schmidt i in., Nauki archeologiczne i antropologiczne2023)

Ostatecznie tylko smoła brzozowa wyprodukowana pod ziemią miała taką samą sygnaturę chemiczną jak starożytne artefakty znalezione w Niemczech.

znaleziska Sugerować Smoła neandertalska nie jest nieoczekiwanym rezultatem „przypadkowych działań w pożarach na wolnym powietrzu”, ale złożoną podziemną technologią, którą należy dokładnie zaplanować, ponieważ nie można jej monitorować po zakopaniu.

Tak złożone przygotowanie wymagało określonej receptury, której należało ściśle przestrzegać. Naukowcy twierdzą, że praktyka mogła zostać wynaleziona metodą prób i błędów, a stopniowe ulepszenia narastały z czasem.

Jeśli neandertalczycy naprawdę wytwarzali smołę 200 000 lat temu, to przebija to wszelkie dowody. Homo sapiens Produkcja smoły o 100 000 lat.

„Tak” badacze On piszePo raz pierwszy pokazujemy tutaj, że neandertalczycy wynaleźli i udoskonalili technologię transformacyjną, prawdopodobnie niezależnie od wpływu Homo sapiens. „

Wcześniejsze odkrycia wykazały, że neandertalczycy mieli złożoną dietę, która obejmowała wiele etapów przygotowywania pożywienia. Jednak ich użycie ognia nie może ograniczać się do ogrzewania lub gotowania.

Nie należy dłużej lekceważyć inteligencji naszych byłych kuzynów.

Badanie zostało opublikowane w Nauki archeologiczne i antropologiczne.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *