Ceny arbuzów spadają po mocnych zbiorach – Rolnik

Ceny arbuzów spadają po mocnych zbiorach – Rolnik

Wysokie temperatury w Gisborne stworzyły idealne warunki do uprawy arbuzów. Zdjęcia/iLin/Pexels

Według firmy ogrodniczej LeaderBrand dobra wiadomość dla miłośników arbuzów, ponieważ ogromne zbiory doprowadziły w tym tygodniu do bezkonkurencyjnych cen, a niektóre supermarkety sprzedają owoce po 5 dolarów za sztukę lub mniej.

Gordon McPhail, dyrektor generalny gospodarstwa w Leader Brand, powiedział, że stale wysokie temperatury w Gisborne stwarzają idealne warunki do uprawy arbuzów.

„Po trudnym roku o niespotykanej pogodzie to lato przyniosło pożądaną zmianę, w wyniku której w naszych zbiorach pojawiło się mnóstwo arbuzów.

„Obecnie jesteśmy w szczycie sezonu, a ceny odzwierciedlają nadwyżkę, co sprawia, że ​​jest to idealny czas na zakupy dla konsumentów”.

Obecnie dostępna jest także „bezproblemowa” mini odmiana, będąca wynikiem testów przez Leader Brand setek różnych rodzajów arbuza, powiedział McPhail.

„To coś najbardziej zbliżonego do pysznego, bezsensownego arbuza, jaki możemy wyhodować.

„Nie będziesz już musiał dziobać ani wypluwać nasion dzięki temu bezproblemowemu arbuzowi, najłatwiejszemu i najbardziej soczystemu arbuzowi, jakiego spróbujesz tego lata”.

Chociaż arbuz słynie z soczystego różowego miąższu, często pomijana skórka kryje w sobie niewykorzystany potencjał, powiedział McPhail.

Przeczytaj więcej historii o rolnictwie i wsi na Kraj.

„Co zaskakujące, biała część skórki jest jadalna i smakuje bardzo podobnie do ogórka.

„Po ugotowaniu skorupa nabiera miękkiej, smażonej konsystencji, która świetnie nadaje się do frytek, tacos i sałatek”.

Gotowanie ze skórką arbuza było nie tylko okazją do ograniczenia marnowania żywności, ale także zapewniało korzyści zdrowotne, ponieważ było bogate w błonnik i przeciwutleniacze.

READ  Odliczanie curry jest uruchamiane po tym, jak mężczyzna ostrzega, że ​​baranina Rogan Josh nie zawiera mięsa

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *