Masterchef Michael Derth osądza własny ból – Sandy Hook i rodzinna tragedia

Masterchef Michael Derth osądza własny ból – Sandy Hook i rodzinna tragedia

Podróż Michaela i Annette ku kulinarnemu sukcesowi była pełna wybojów. Zdjęcie: Tony Nyberg

Kiedy Michael Derith, urodzony w USA Judge Master Chef z Nowej Zelandii, postawił stopę na nowozelandzkiej ziemi w wieku 22 lat, został oczarowany.

„To jest Turangawa, to uczucie zadzwoniło do mnie z Nowej Zelandii. Zakochałem się” – powiedział Michael Weekly.

Teraz, 30 lat później, 52-latek zbudował życie, o jakim marzył przed laty, wychowując rodzinę w Aotearoa i otwierając wraz ze swoją żoną Annette dwie najsłynniejsze restauracje w Nowej Zelandii.

Chociaż teraz mogą cieszyć się swoim sukcesem, droga Michaela i Annette do kulinarnego sukcesu była wyboista.

Michael poznał 52-letnią Annette podczas pracy w restauracji w San Francisco i kiedy sprawy zaczęły się robić poważnie, Michael powiedział jej, że chce zejść na dół i otworzyć własną restaurację. Widząc na własne oczy piękno naszego kraju, skoczyła z wiarą i postanowiła do niego dołączyć.

Pobrali się na Wyspach Cooka, aw 2003 spakowali swoje życie i przenieśli się przez świat, aby rozpocząć nową przygodę.

„Kiedy po raz pierwszy się tu przeprowadziliśmy, pomyślałam: „O mój Boże, co zrobiliśmy?” – wspomina Annette. „Chociaż byłam po drodze, było to dla mnie trudne. Zostawiliśmy wszystkich w tyle.”

Pobrali się na Wyspach Cooka, zanim w 2003 roku kontynuowali swoje życie, aby poruszać się po świecie.  Załączone zdjęcie
Pobrali się na Wyspach Cooka, zanim w 2003 roku kontynuowali swoje życie, aby poruszać się po świecie. Załączone zdjęcie

Spędzili kolejne 18 miesięcy, szukając odpowiedniej lokalizacji, najlepszych szefów kuchni i razem zebrali każdy dolar, jaki mogli znaleźć, aby otworzyć wykwintną restaurację, którą chcieli.

„Otworzyliśmy The Grove za pomocą kart kredytowych i pożyczek, które się wyczerpały” — mówi Michael. „Byliśmy menedżerami i właścicielami i pracowaliśmy w szalonych godzinach. Każda zmiana The Grove była otwarta, pracowaliśmy na to – codziennie lunche i kolacje”.

„Jedynym dniem, który zamknęliśmy, była niedziela” – dodaje Annette.

Chociaż godziny były długie i minęły lata, zanim zarobili dobre pieniądze, Michael mówi, że dzień, w którym po raz pierwszy otworzyli drzwi The Grove, jest czymś, czego nigdy nie zapomni. „Pamiętam emocje towarzyszące odhaczaniu tego pola i marzenie o otwarciu restauracji”, mówi. „To trwa aż do narodzin moich dzieci i małżeństwa”.

READ  Love and Thunder zarabia 15,7 miliona dolarów

Jednak kilka lat później żongluje prowadzeniem restauracji i wychowuje dwójkę dzieci: Ezrę, który ma teraz 15 lat, i 12-letnią Lucię. Jako dziecko przebywał w Connecticut.

Próbował kilka razy na przestrzeni lat, ale plany wciąż zawodzą. Potem, w 2012 roku, wydarzyła się tragedia, kiedy Michael szybko stracił babcię, ojca i matkę.

Michael dorastał niedaleko Sandy Hook w Connecticut, a jego matka zmarła tego samego dnia, w którym zastrzelono 26 dzieci i nauczyciela w miejscowej szkole podstawowej. Wrócił do Ameryki nie tylko opłakując ukochaną matkę, ale także przeżył straszną tragedię w swoim rodzinnym mieście.

Tragedia spotyka sędziego głównego.  Załączone zdjęcie
Tragedia spotyka sędziego głównego. Załączone zdjęcie

Kiedy wrócił do Auckland, Michael był w jednym z najsłabszych etapów swojego życia.

„Był zdruzgotany” – mówi Annette.

Ale droga do domu z lotniska okazała się odmienić życie, gdy zatrzymali się w dzielnicy Wynyard w Oakland, gdzie odkrył zadaszony sklep. Stanie się domem jego drugiej restauracji, Baduzzi.

„Otwarcie Baduzzi było głębokie i inspirujące” – mówi Michael. „W menu są zdjęcia mojej rodziny, więc codziennie widuję się z mamą, tatą i dziadkami. Niektóre z dań, które po raz pierwszy nauczyłam się robić z mamą, są w menu. To włosko-amerykańskie jedzenie naprawdę rozbudziło moją miłość do jedzenie i gościnność.

„Są rzeczy, które chciałabym, aby mój tata i mama tylko dzisiaj zobaczyli i pokochali. Ale myślę, że byli dumni, że goniliśmy za naszymi marzeniami i mamy tak wspaniałe życie”.

Michael i Annette mają dwoje dzieci: 15-letniego Ezrę i 12-letnią Lucię.  Zdjęcie / Tony Nyberg
Michael i Annette mają dwoje dzieci: 15-letniego Ezrę i 12-letnią Lucię. Zdjęcie / Tony Nyberg

Przez lata Michael i Annette wprowadzili do swoich kuchni jedne z największych talentów kulinarnych w kraju, więc kiedy miał okazję być sędzią Three’s MasterChef NZ, skorzystał z tej szansy.

„Czuję się, jakbym został do tego stworzony” – mówi Michael. „Uwielbiam pracować z młodymi umysłami. Przez lata pracowałem z wieloma młodymi ludźmi i wielu z nich otworzyło własne restauracje lub zostało szefami kuchni”.

A jeśli ktoś wie, co pochodzi z pościgu za dzikim celem, to jest nim Michael Derth.

Z innymi sędziami Nadią Lim i Vaughanem Mabe.  Załączone zdjęcie
Z innymi sędziami Nadią Lim i Vaughanem Mabe. Załączone zdjęcie

READ  Przygotowanie na przyszłość: mała żyrafa ortopedyczna

„Podążałem za moim wewnętrznym kompasem, który kazał mi przyjechać do Nowej Zelandii. Jestem po prostu wdzięczny, że jestem w tym zakątku świata i mogłem kopać to życie”.

MasterChef NZ wyświetla w niedziele o 19:00, a trzeciego w poniedziałki i wtorki o 19:30.

Tammy Lowe

„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *