Naukowcy wytwarzają z nasion bezmleczną śmietankę i mleko w proszku

Naukowcy wytwarzają z nasion bezmleczną śmietankę i mleko w proszku

Andfoods planuje wkrótce wprowadzić na rynek swoją bitą śmietanę.
zdjęcie: RNZ/Jimmy Ellingham

Naukowcy z laboratoriów Palmerston North na Uniwersytecie Massey znaleźli sposób na wytwarzanie bezmlecznych produktów mlecznych z nasion.

Uniwersytet jest tak pewny stosowanej technologii, że wspiera nową firmę, której celem jest sprzedaż jej na całym świecie.

Przez ostatnie cztery lata naukowcy z Instytutu Massey Reddit pracowali nad procesem fermentacji mającym na celu ekstrakcję mleka roślinnego z nasion roślin strączkowych.

Opracowali bezmleczne śmietanki i proszki mleczne, a uniwersytet, poprzez Massey Ventures, był głównym udziałowcem nowej firmy Unfoods, która zebrała 2,7 miliona dolarów na rozpoczęcie działalności.

Duża część tego pochodziła od Icehouse Ventures, nowozelandzkiej firmy venture capital.

Rośliny strączkowe to nasiona roślin strączkowych, powiedział Alex Devereux, dyrektor generalny Andfoods.

Dyrektor generalny Andfoods, Alex Devereux, twierdzi, że firma będzie dostarczać produkty dla branży gastronomicznej.

Dyrektor generalny Andfoods, Alex Devereux.
zdjęcie: RNZ/Jimmy Ellingham

„Rzeczy takie jak ciecierzyca, groszek, soczewica, fasola – i zasadniczo używano ich w ich oryginalnej formie.

„Uważamy, że jesteśmy jedną z niewielu firm wykorzystujących tę konkretną uprawę w zamiennikach produktów mlecznych”.

Na chwilę obecną firma nie podaje, jakiego rodzaju roślin strączkowych używa, ale planuje to zrobić w przyszłości.

Doktor Arup Nag, dyrektor ds. technologii w firmie, powiedział, że tajna roślina strączkowa jest szeroko stosowana za granicą, często jako roślina płodozmianowa na plantacjach ryżu.

Doktor Arup Nag twierdzi, że rośliny strączkowe, których używa firma, są podstawą w Indiach.

Doktor Arup Nag.
zdjęcie: RNZ/Jimmy Ellingham

„Te rośliny strączkowe rosną głównie w Indiach.

„Około 70 procent naszej produkcji odbywa się w Indiach, a ponieważ jestem Hindusem, wiedziałem o tej uprawie od dzieciństwa, ale nigdy nie myślałem o tym wyjątkowym zastosowaniu w zamiennikach produktów mlecznych” – powiedział Nag.

„Te zamienniki produktów mlecznych nie były zbyt popularne”.

Teraz jednak jest to ogromny przemysł. Według niektórych szacunków wartość rynku mleka bezmlecznego przekroczyła w ubiegłym roku 40 miliardów dolarów.

READ  Silna podaż i słaby popyt obniżają ceny

Było mleko owsiane, mleko sojowe i wiele innych produktów, ale Devereux stwierdził, że nasiona roślin strączkowych Andfoods mają przewagę.

Powiedział, że firma początkowo chciała wprowadzić na rynek własną bitą śmietanę.

„Dzieje się tak, ponieważ unikalne cechy używanych przez nas materiałów w połączeniu z procesem, którego również używamy, dają to wspaniałe uczucie pienistej, pienistej, kremowej konsystencji i smak, którego nie można uzyskać w przypadku żadnej innej alternatywy nabiału bez wypełnienia go innymi rzeczami”.

Powiedział, że Andfoods stara się zostać producentem składników w branży usług gastronomicznych.

„Opracowujemy także lody w postaci składników, więc mamy proszki i kremy, które razem tworzą wspaniałe lody i rozmawiamy z ogromnymi międzynarodowymi firmami na całym świecie na temat ich receptur”.

Produkty nie były przywiązane do półki supermarketu. Zamiast tego Andfoods przyglądał się azjatyckim, europejskim i amerykańskim piekarniom oraz sieciom kawiarni.

Dzięki umowie z Massey prace badawczo-rozwojowe będą kontynuowane w Palmerston North, ale większość działań będzie można prowadzić za granicą.

„Właściwie importujemy wszystkie nasze materiały z zagranicy” – powiedział Devereux.

„Wyprodukowanie produktu w Nowej Zelandii jest nadal opcją, ale staramy się też być jak najbardziej przyjazni dla środowiska, jak to możliwe, i nie sądzę, że wysyłka komponentów dookoła świata jest najlepszym sposobem, aby to zrobić, więc prawdopodobnie wyślij je za granicę.” I na początek sprzedawane w punktach gastronomicznych w Azji.”

Nag powiedział, że technologia firmy została opracowana i opatentowana w ciągu ostatnich czterech lat.

„Potem postanowiliśmy to skomercjalizować, zakładając firmę i tak narodziła się firma.

„Kiedy profesjonaliści tacy jak Alex i ja dołączyliśmy do firmy, tak zaczęła się jej podróż”.

Massey zazwyczaj opracowuje technologię, a następnie udziela licencji innym firmom, więc w przypadku Andfoods było inaczej, powiedział Nag.

„Tym razem uniwersytet podjął większe ryzyko i właściwie chciał to zrobić sam.

READ  Całkowicie elektryczna Mazda MX-30 błyszczy mnóstwem blasku

„Można to nazwać klasycznym przykładem firmy typu spin-out. Technologia została opracowana na uniwersytecie i firma również jest własnością uczelni.”

Firma Andfoods stara się niczego nie marnować – nawet przekształca swoje produkty odpadowe z podstawowych produktów w coś zdrowego, które można dodać do np. batonów musli.

Devereux powiedział, że zazwyczaj w przemyśle odgałęzienia te stają się paszą dla zwierząt gospodarskich.

„W całym kraju uzyskuje się bardzo zdrowe świnie i krowy, ponieważ otrzymują one wysokobiałkową i bogatą w błonnik zawiesinę, którą otrzymują z zakładów produkujących mleko owsiane.

„Naszym bardzo ambitnym celem jest przekształcenie tych elementów w kolejny wartościowy produkt składowy.”

Powiedział, że czasami, gdy Andfoods prezentuje swoje produkty, właśnie ta branża przyciąga najwięcej uwagi.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *