„Niektórzy klienci tracą” – presja na restauracje na poziomie 3

Dwa dni po rozpoczęciu nowego poziomu alarmowego „trójek” w Auckland, ponowne otwarcie biznesu hotelarskiego nie było łatwe.

Lista oczekujących na wynos zgodnie z ograniczeniami poziomu 3 w Masterton.
Zdjęcie: RNZ / Samuel Rylston

Pracownicy spierają się z klientami, aby przestrzegać ścisłych zasad, a nawet ograniczać nadużycia – podczas pracy z personelem strukturalnym.

To było Aucklanders! Po pięciu tygodniach blokady częstują się kawą, jedzeniem i słodyczami na wynos.

To były ciężkie czasy, a krajowy sekretarz związku, John Crocker, powiedział, że pracownicy na wynos – tacy jak pracownicy supermarketu i opieki zdrowotnej – ponoszą ten ciężar.

„Niektórzy klienci tęsknią za tym, są niecierpliwi. Zachowują się, jakby byli uzależnieni od niektórych z tych produktów” – powiedział.

„A kiedy masz kogoś, kto czekał długo i ma dziwną potrzebę tego produktu, po prostu zachowuje się niewłaściwie i całkowicie irracjonalnie, a w niektórych miejscach staje się niebezpieczny”.

Powiedział, że związek skierował przypadki nadużyć na policję.

Niektóre restauracje typu fast food zostały zalane po ponownym otwarciu, a sama liczba klientów, wraz z dodatkowymi środkami ostrożności, które pracownicy muszą podjąć, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo, wydłuża czas oczekiwania.

A po pięciu tygodniach czekania trochę dłużej to dla niektórych za dużo.

Klienci zamawiają fast foody w kawiarni Olafs.  Mount Eden, na pierwszym poziomie Auckland 3 dzień po pięciu tygodniach blokady.

Zdjęcie: RNZ / Jean Bell

„Niektórzy pracownicy upijali się w piątkowe i sobotnie wieczory, ale widzimy to częściej przez całą dobę.

„W pewnym sensie pracownicy są bezpieczniejsi, ponieważ otwierają drzwi z samochodu do samochodu tylko wtedy, gdy znajdują się w budynku.

„Więc przez większość czasu nie musisz mierzyć się z klientami bardzo blisko, ale wtedy stajesz się bardziej agresywny.

„Jest więc element bycia bezpieczniejszym, a jednocześnie element zwiększania ekspozycji”.

Ponowne otwarcie nastąpiło wraz z zestawem zasad, które firmy muszą egzekwować: zbliżeniowy odbiór, dostawa lub tylko jazda, fizyczna odległość, obowiązkowe używanie masek i śledzenie kontaktów.

READ  V8 przeżyje kolejną dekadę: szef AMG

Restauracje w Auckland, które polegają na opiece twarzą w twarz, Marisa Bedoys, dyrektor generalna Restaurant Association, powiedziała, że ​​są całkowicie zamknięte z handlu przez 66 z 544 dni od zamknięcia w zeszłym roku.

„Chociaż wiele z naszych firm wita swoich klientów z powrotem w biznesie z zachowaniem zasad dystansu, uśmiechy na twarzach branży ukrywają wiele niepokoju i stresu, z jakimi borykają się i nadal zmagają się właściciele tych firm, w wyniku pandemia.”

Oranna, jeden z właścicieli Olafs Café w Mount Eden, jest zachwycony, że może ponownie spotkać klientów poniżej poziomu 3.

Zdjęcie: RNZ / Jean Bell

Po spotkaniu z rządem stowarzyszenie opublikowało plan działania, aby pomóc branży po kryzysie Covid-19.

Jego osiem propozycji obejmuje rozszerzenie dopłat do wynagrodzeń oraz zniesienie podatku od towarów i usług (GST) dla klientów jedzących poza domem.

Na ulicach Panmore w Auckland właściciele kawiarni twierdzą, że porusza ich lokalne wsparcie.

Budima, kierownik kawiarni Colombo, powiedział RNZ, że to wspaniale widzieć z powrotem stałych pracowników kawiarni.

„Wczoraj był naprawdę pracowity, ponieważ wszyscy sąsiedzi i miejscowi wspierają nas i pomagają nam wrócić do normalności”.

Dla Sharon, właścicielki kawiarni bez nazwy, lokalne wsparcie pomogło jej nabrać na duchu.

„Wczoraj to było szalone, mieliśmy naprawdę lojalnych klientów i wszyscy wczoraj tu byli, chcąc kawy i jedzenia.

„Naprawdę musieliśmy spróbować urozmaicić ten czas i wyjść poza granice tego, co zwykle robimy, zapewniając kombinacje posiłków i gotowane posiłki”.

Wspieranie lokalnych punktów sprzedaży jest teraz bardziej niż kiedykolwiek, powiedziała Bridget MacDonald, dyrektor wykonawczy Rady ds. Napojów Alkoholowych Nowej Zelandii.

„Posiadanie gotówki w szafie oznacza, że ​​firmy mogą zatrzymać swoich pracowników na pokładzie, a my naprawdę musimy upewnić się, że ludzie utrzymają swoje miejsca pracy” – powiedziała.

„Firmy mają bardzo wysokie koszty ogólne, więc jeśli w skarbcu są pieniądze, mogą płacić rachunki.

John Crocker powiedział, że klienci powinni być przygotowani na nieco wolniejszą obsługę.

READ  Badanie wykazało, że dwadzieścia firm produkuje ponad połowę plastiku jednorazowego użytku na świecie i zajmuje 15 miejsce w Nowej Zelandii pod względem odpadów plastikowych jednorazowego użytku.

„Zdaję sobie sprawę, że pracownicy dają ci to, czego chcesz i robią co w ich mocy” – powiedział.

„I będzie opóźnienie, będzie opóźnienie, ponieważ są inni klienci, którzy myślą dokładnie to samo co ty.

„I będą opóźnienia, ponieważ personel musi zapewnić wszystkim bezpieczeństwo.

„To część kosztów. – Nie jesteśmy na poziomie 1, to jest poziom 3.

„Tak, możesz, poniekąd, dostać, co chcesz, ale to poważne ograniczenie.

„Musisz to zrozumieć i być cierpliwym i wyrozumiałym”.

Więc następnym razem, gdy będziesz kupować ziemniaki lub frytki, pomyśl o osobie, która je dla ciebie robi.

Przestrzegaj zasad, bądź miły – a może daj im napiwek.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top