NZ Sugar ogłasza wycofanie surowego drobnego brązowego cukru z powodu zanieczyszczenia ołowiem

Bernard Doinan, dyrektor generalny NZ Sugar, powiedział, że zanieczyszczenie ołowiem wykryto po rutynowych testach (zdjęcie pliku).

Bernard Doinan, dyrektor generalny NZ Sugar, powiedział, że zanieczyszczenie ołowiem wykryto po rutynowych testach (zdjęcie pliku).

Firma NZ Sugar (Chelsea Sugar) ogłosiła wycofanie swoich drobnych i surowych produktów z brązowego cukru sprzedawanych w okresie od października do 4 listopada ze względu na zmniejszony poziom zanieczyszczenia ołowiem.

Firma twierdzi, że postanowiła przeprowadzić wycofanie zapobiegawcze po konsultacji z Nowej Zelandii ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Następujące produkty są wycofywane:

  • Chelsea Raw Sugar (500 gm, 1,2 kg i 4 kg) oraz Fine Brown Sugar (500 gm i 1 kg)
  • Cukier surowy marki Woolworths (500g i 1kg) oraz cukier brązowy (500g i 1kg)
  • Cukier Surowy PAM (1kg) i Cukier Brązowy Drobny (1kg)

Zwroty nie dotyczą innych produktów Chelsea.

Czytaj więcej:
* Słynne Chelsea Sugar Mills w Auckland ponownie otwierają drzwi dla publiczności
* Słodka opowieść o jedynej cukrowni w Nowej Zelandii
* Przygody w spiżarni: liczne mieszanki brązowego cukru

Bernard Doinan, dyrektor generalny NZ Sugar, powiedział, że zanieczyszczenie ołowiem wykryto po rutynowych testach.

„Po zidentyfikowaniu potencjalnego problemu skontaktowaliśmy się z Food Safety New Zealand, aby pomóc im ocenić wyniki testów.

Wycofanie dotyczy niektórych rodzajów surowego i drobnego brązowego cukru.

123rf

Wycofanie dotyczy niektórych rodzajów surowego i drobnego brązowego cukru.

„Z naszego dochodzenia wynika, że ​​zanieczyszczenie mogło wystąpić w łańcuchu dostaw w drodze do Nowej Zelandii poprzez dostawę jednego statku, który był wcześniej używany do transportu innych materiałów.

„Prosimy konsumentów, którzy kupili te produkty, aby ich nie spożywali” – powiedział.

Nowa Zelandia Food Safety stwierdziła, że ​​bezpośrednie zagrożenia bezpieczeństwa żywności ze strony produktów są niskie.

Cukrownia Chelsea i kawiarnia.

Abigail Dougherty

Cukrownia Chelsea i kawiarnia.

Vincent Arbuckle, zastępca dyrektora generalnego MPI, powiedział, że ocena ryzyka została oparta na poziomach ołowiu wykrytego w cukrze surowym i potencjalnym narażeniu konsumentów.

„Bezpośrednie zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności są uważane za niskie, ponieważ spożyta ilość nie spowoduje choroby” – powiedział.

„Ponadto, w przypadku wykrytych poziomów ołowiu, ktoś musiałby spożywać zanieczyszczony produkt przez dłuższy czas, aby wzbudzić obawy”.

MPI wezwał ludzi, aby nie używali produktu, którego dotyczy problem.

„Chociaż uważamy, że ryzyko jest niskie, rozumiemy, że ludzie mogą być zaniepokojeni i jak zwykle sugerujemy, aby każdy, kto ma problemy zdrowotne, skonsultował się ze swoim lekarzem w celu uzyskania porady” – powiedział Arbuckle.

Produkty można zwrócić do miejsca, w którym zostały zakupione, aby uzyskać pełny zwrot pieniędzy.

Doynan powiedział, że firma NZ Sugar przeprosiła klientów i konsumentów za wszelkie niedogodności spowodowane zwrotem.

Osoby z pytaniami proszone są o kontakt z Chelsea Sugar pod numerem 0800800 617.

READ  Obawy dotyczące planowanego centrum danych w pobliżu Clyde

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top