O ile wzrosły ceny list zakupów od 2021 r.?

O ile wzrosły ceny list zakupów od 2021 r.?

Dwie listy zakupów w odstępie dwóch lat rzucają światło na to, ile płacimy przy kasie.

Ceny artykułów spożywczych są o 19,3% wyższe niż we wrześniu 2021 r., co znajduje odzwierciedlenie w najnowszych wynikach Fair Go w największych supermarketach.

Program bada ceny popularnych artykułów spożywczych w okresie od 2021 do 2023 roku.

Sklep spożywczy odbywa się zawsze w środę, w tych samych trzech supermarketach w Auckland (Countdown St Johns, New World Stonefields i Pak’nSave Glen Innes), gdzie dokonuje się tych samych podstawowych zakupów żywności i odpustów.

Kiedy we wrześniu 2021 r. Fair Go kupowało 1-kilogramowy blok standardowego sera kontynentalnego, średnia cena w supermarketach tego dnia wyniosła 13 dolarów. W październiku 2023 roku cena wynosiła około 16 dolarów.

Opakowanie 250 g bekonu Beehive kosztowało 6 dolarów w sklepie we wrześniu 2021 r., ale w ostatnim sklepie było o około 2 dolary więcej, a podstawowy bochenek tostowy wzrósł o 27%, ze średnio 2,90 dolarów do 3,69 dolarów.

Ceny produktów zależą od tego, co było gorące danego dnia, dlatego stanowią migawkę, a nie śledzenie cen w czasie.

Fair Go sprawdziło także, ile kosztują ogółem sklepy w porównaniu z cenami sprzed dwóch lat.

Kiedy Fair Go robiła zakupy 29 września 2021 r., jej koszyk wyniósł 63,50 USD. Koszt najnowszego sklepu z 11 października 2023 r. wzrósł o 13,7% do 72,21 USD.

Pak’nSave odnotował największy wzrost od dwóch lat, a ceny wzrosły o 19,2%. Dwa lata temu koszyk Fair Go kosztował 58,49 dolarów. W tym miesiącu było to 69,72 dolarów.

W obu przypadkach najdroższy sklep Fair Go znajdował się w New World, gdzie ceny wzrosły o 14,4% do 79,01 dolarów, w porównaniu z 69,04 dolarów.

Różnica cen w trzech supermarketach w Auckland w latach 2021 i 2023.

Choć w ostatnich miesiącach wzrost kosztów żywności uległ spowolnieniu, ekonomista Cameron Bagrey zwraca uwagę, że ceny nadal utrzymują się znacznie powyżej inflacji zasadniczej.

READ  Pełna historia: Obecny wzrost przypadków COVID-19 oznacza początek trzeciej fali COVID-19 na Fidżi

„Inflacja cen żywności wzrosła o 15–20 procent w ciągu ostatnich kilku lat i widzimy to w CPI, indeksie cen żywności, widzimy to w koszyku, który zmierzyliście w porównaniu z kilkoma latami” – dodał. powiedział Fair Go.

Nowa Zelandia stoi przed „złożoną siecią wyzwań, które sprawiają, że inflacja jest trudniejsza niż jesteśmy przyzwyczajeni, zatem wygląda na to, że obniżenie inflacji cen żywności z 9–10 do 2 procent będzie naprawdę trudnym zadaniem” – stwierdził Bagri. „osiągnąć.”

Jednym z „drakońskich sposobów” rozwiązania tego problemu jest podniesienie przez Bank Rezerw stóp procentowych, aby zachęcić nas do mniejszych wydatków, powiedział. Chciałby jednak, aby części naszej gospodarki, w tym supermarkety, pracowały ciężej.

„Im więcej sił konkurencyjnych tam zobaczymy, tym bardziej widzimy niezdolność firm do przeniesienia podwyżek cen „chcąc nie chcąc” na ogół konsumentów”.

Główni gracze twierdzą, że już pracują nad utrzymaniem niskich cen.

Firma Countdown, która odnotowała najmniejszy wzrost kosztów koszyka spośród trzech supermarketów, stwierdziła, że ​​wie, że czasy są trudne, i jest zadowolona, ​​„widząc, że nasze całkowite skupienie się na wartości i współpraca z naszymi dostawcami miało pozytywny wpływ na nasze wyniki w tym porównaniu koszyków ”. .

„Wkraczając w Święta Bożego Narodzenia i wkraczając w rok 2024, nadal koncentrujemy się na dostarczaniu wartości naszym klientom oraz utrzymywaniu cen żywności i artykułów spożywczych na możliwie najniższym poziomie”.

Firma Foodstuffs, właściciel Pak’nSave i New World, powiedziała nam, że walczy z inflacją, kupując dobrze i znajdując efektywność w swojej działalności.

„Jesteśmy dumni, że już od 17 miesięcy z rzędu utrzymujemy ceny żywności poniżej wskaźnika cen żywności Stats NZ Food Index. Nasza rada dla Nowozelandczyków jest taka, aby robić zakupy specjalnie i sezonowo, aby uzyskać najlepszy stosunek jakości do ceny”.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *