Obawy dotyczące prywatności po „tajnej” aktualizacji WhatsApp

Technika

WhatsApp dokumentuje podróż jednej rodziny przez Covid-19: „I nawet w naprawdę trudnym roku, takim jak ten, kiedy musieliśmy odwrócić się od ludzi, których najbardziej kochamy, to łącze, które udostępnialiśmy, sprawiło, że minęliśmy”. Wideo / Whatsapp

Użytkownicy WhatsApp zostali wezwani do sprawdzenia swoich ustawień prywatności po „tajnej” aktualizacji platformy.

Platforma należąca do Facebooka, która pojawiła się na pierwszych stronach gazet na początku tego miesiąca po kontrowersyjnej aktualizacji mającej na celu ułatwienie udostępniania danych jej właścicielowi, została ponownie skrytykowana, ponieważ użytkownicy mediów społecznościowych ogłosili, że niedawno zmienili ustawienia grupy, aby domyślnie uwzględniać „wszystkich”. – co oznacza, że ​​osoby, których nie znasz, mogą dodać Cię do grupy bez Twojej wiedzy.

„Te osoby mogą obejmować oszustwa, pożyczone rekiny itp.” Napisał Mobberley NW na Twitterze.

Według Forbesa nie jest to ostatnia zmiana – domyślne ustawienie zostało wprowadzone jeszcze w 2019 roku.

Użytkownicy WhatsApp zostali wezwani do sprawdzenia swoich ustawień prywatności.  Zdjęcia / Getty Images
Użytkownicy WhatsApp zostali wezwani do sprawdzenia swoich ustawień prywatności. Zdjęcia / Getty Images

„Prawda jest taka, że ​​ta„ niebezpieczna ”aktualizacja najprawdopodobniej jest na Twoim telefonie od 2019 roku” – napisał ekspert ds. Cyberbezpieczeństwa Zach Duffman w publikacji.

„Sprawdziłem WhatsApp na moim iPhonie i Androidzie, oba z ostatnią aktualizacją i nie było wymuszonej zmiany tego ustawienia.
„Ale chociaż ten alert prawdopodobnie wprowadza w błąd, należy zmienić to ustawienie … To tylko jedna z ważnych funkcji prywatności i ustawień, które należy zmienić w WhatsApp”.

W oświadczeniu dla Forbesa, WhatsApp potwierdził, że ostrzeżenia wirusowe w mediach społecznościowych zostały opóźnione o dwa lata, mówiąc: „Nie było żadnych zmian w naszych ustawieniach … W 2019 roku dodaliśmy nowe kontrole dla tych, którzy chcieli nałożyć ograniczenia na kto może dodawać je do grup ”.

Jeśli chcesz zmienić domyślne, przejdź do WhatsApp, a następnie do Ustawień. Następnie przejdź do Konto, następnie Prywatność, następnie Grupy i zmień Wszyscy na Moje kontakty.

Jeśli chodzi o udostępnianie danych Facebookowi, WhatsApp wyjaśnił później, że aktualizacja nie zmieni pełnego szyfrowania rozmów osobistych i że tylko rozmowy biznesowe hostowane przez aplikację mogą być odczytywane i wykorzystywane do celów reklamowych.

READ  18 wskazówek dotyczących udostępniania - 24 maja 2021 r

Korespondencja z firmami różni się od wysyłania wiadomości do rodziny i przyjaciół [and some] Duże firmy muszą korzystać z usług hostingowych, aby zarządzać swoją komunikacją ”.

Platforma ogłosiła również, że „będzie wyraźnie określać rozmowy z firmami, które zdecydują się korzystać z usług hostingowych Facebooka”.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top