Partia jajek Kinder Surprise wycofana z powodu obaw o salmonellę

Partia jajek czekoladowych Kinder Surprise została wycofana z Nowej Zelandii z powodu obaw związanych z możliwym zanieczyszczeniem salmonellą.

Pojawia się, gdy główna firma Ferrero International SA ogłosiła globalne wycofanie produktów, których dotyczy ten problem, wyprodukowanych w Belgii.

Produkt, którego dotyczy problem w Nowej Zelandii, to Kinder Surprise Maxi 100g o numerze partii L298R03UNB i termin przydatności do spożycia do 23 sierpnia 2022 r.

Department of Primary Industries twierdzi, że niektóre choroby są powiązane z produktem za granicą, ale nie ma potwierdzonych przypadków w Nowej Zelandii.

Inne produkty ściągane za granicę, które mogą być również w Nowej Zelandii, to między innymi Kinder Mini Eggs i Kinder Mix.

„Produkty Kinder są produkowane w wielu krajach, a produkt, którego dotyczy problem, pochodzi tylko z jednej belgijskiej firmy, dlatego zachęcamy ludzi do dokładnego sprawdzania numerów partii” — powiedział Vincent Arbuckle, zastępca dyrektora generalnego ds. bezpieczeństwa żywności w Nowej Zelandii.

„Każdy, kto ma w domu zakażony produkt, nie powinien go jeść. Należy go zutylizować lub zwrócić do miejsca zakupu.”

Objawy salmonelli obejmują biegunkę, gorączkę i skurcze żołądka od sześciu godzin do sześciu dni po ekspozycji. Choroba trwa zwykle do tygodnia.

Nowa Zelandia Food Safety przekaże więcej szczegółów na temat procesu wycofania na stronie internetowej prawie.

READ  Epidemia COVID-19 Omicron: dodatkowy personel z Australii, aby pomóc w odliczaniu Nowej Zelandii

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top