Polska będzie monitorować wpływ węgla, zużycia wody przez energetykę na środowisko – raport Reuters

Polska będzie monitorować wpływ węgla, zużycia wody przez energetykę na środowisko – raport Reuters
©Reuters.

WARSZAWA (Reuters) – Polski rząd potrzebuje bazy danych umożliwiającej śledzenie wysokiego poziomu zużycia wody w przemyśle węglowym i energetycznym oraz jego wpływu na środowisko, stwierdziła we wtorek grupa doradcza ds. polityki publicznej.

Polski sektor energetyczny zużył w ubiegłym roku 5,68 km3 wody – podał warszawski think tank Instrad, powołując się na dane GUS.

„Jest osiem razy większe od jeziora Śniardwy – największego w Polsce” – czytamy w raporcie.

„96% tej wody nie jest ponownie wykorzystywane. Większość energii zużywają elektrownie węglowe z otwartymi obiegami chłodniczymi.”

Dane o zużyciu wody przez sektor energetyczny, w tym górnictwo węglowe, mogą być niekompletne, co w połączeniu z błędnymi danymi wejściowymi skutkuje brakiem kontroli nad rzeczywistym wpływem kopalń na środowisko – stwierdził Instrad.

Według oficjalnych danych do 2022 r. kopalnie węgla kamiennego wyemitowały do ​​wód powierzchniowych 1,4 mln ton siarczanów i chlorków, jednak oficjalne dane są niekompletne i w przypadku niektórych firm liczba ta może być wielokrotnie większa – stwierdził think tank. Zwolnij więcej, niż pozwalają na to oficjalne pozwolenia.

Zeszłego lata w rzece Odrze, która biegnie wzdłuż granicy Niemiec z Polską, znaleziono tony martwych ryb, co skłoniło Warszawę do podjęcia reakcji kryzysowej, na którą według wielu naukowców było już za późno. Przypisali masowe wymieranie ryb przerostowi toksycznych złotych alg związanych z zanieczyszczeniami przemysłowymi.

Jednak badanie Greenpeace wykazało, że zasolenie wody w dopływach Odry, dokąd kopalnie węgla odprowadzają wodę, jest wyższe niż w Morzu Bałtyckim, co sprzyja wzrostowi toksycznych glonów.

READ  Tenis: Polak Świdek pokonał w ćwierćfinale Wimbledonu - liga angielska

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *