Spożywanie tego powszechnego składnika w czasie ciąży może stanowić zagrożenie dla zdrowia

Spożywanie tego powszechnego składnika w czasie ciąży może stanowić zagrożenie dla zdrowia

Nowe badanie pokazuje, że spożywanie emulgatorów, powszechnie występujących w ultraprzetworzonej żywności, podczas ciąży lub karmienia piersią u myszy wiąże się z zaburzeniami metabolicznymi, poznawczymi i psychicznymi u potomstwa. W szczególności badania wskazują, że takie spożycie wpływa na rozwój obwodów nerwowych w podwzgórzu potomstwa, co ma kluczowe znaczenie dla jego metabolizmu.

Badanie sugeruje, że matki muszą być świadome zagrożeń związanych z żywnością ultraprzetworzoną.

Nowe badanie na myszach sugeruje, że spożywanie emulgatorów, powszechnego składnika wysoko przetworzonej żywności dla ludzi, podczas ciąży lub karmienia piersią wiąże się z minimalnym ryzykiem dla zdrowia potomstwa. Maria Mila Guach z Instytutu Badań Biomedycznych Auguste P.I. Sauniere (IDIBAPS) w Barcelonie w Hiszpanii wraz ze współpracownikami opublikowała niedawno swoje odkrycia w czasopiśmie. Biologia PLoS.

Emulgatory pomagają zachować konsystencję wielu ultra przetworzonych produktów spożywczych, w tym niektórych lodów, chleba, mieszanek ciast, zup, sosów sałatkowych i innych. Poprzednie badania powiązały spożycie emulgatorów ze zwiększonym ryzykiem zapalenia jelit, otyłości i innych schorzeń. Ponadto niezrównoważone nawyki żywieniowe u matek w ciąży lub karmiących piersią powiązano z długoterminowym zagrożeniem dla zdrowia potomstwa. Jednakże specyficzny wpływ spożycia przez matkę pastylek do ssania na potomstwo nie był jasny.

Aby pomóc wyjaśnić te efekty, Milla Guach i jej współpracownicy karmili szczury laboratoryjne wodą zawierającą dwa rodzaje emulgatorów powszechnie występujących razem w żywności dla ludzi, karboksymetylocelulozę i polisorbat 80. Od poczęcia do potomstwa w okresie laktacji samice szczurów otrzymywały maksymalne dozwolone stężenie każdego emulgatora. Jego zastosowanie w produktach żywnościowych dla ludzi przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światową Organizację Zdrowia. Dla porównania pozostałe myszy otrzymały wodę bez żadnych emulgatorów.

Przyjmowanie pastylek do ssania w czasie ciąży

Większość spożywanych obecnie ultraprzetworzonych produktów spożywczych zawiera w swoim składzie emulgatory. Źródło: Julia Voss Dominic i Maria Milla Guach (CC-BY 4.0)

Naukowcy odkryli, że u potomstwa myszy, które spożywały pastylki do ssania, występowało zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, w tym łagodnych zaburzeń metabolicznych, poznawczych i psychicznych. Efekty te były silniejsze u potomstwa płci męskiej, ale potomstwo płci żeńskiej również wykazywało osłabienie.

Połączenie ekspresji genów i innych badań laboratoryjnych wykazało, że spożywanie przez matkę pastylek do ssania zakłóciło rozwój obwodów nerwowych w podwzgórzu potomstwa – części mózgu odgrywającej kluczową rolę w regulacji metabolizmu.

Konieczne będą dalsze badania w celu dalszego wyjaśnienia skutków spożycia emulgatorów przez osoby w ciąży i karmiące piersią. Jednak na podstawie nowych odkryć naukowcy wzywają do zwiększenia świadomości potencjalnych zagrożeń wynikających ze spożywania przez matki żywności ultraprzetworzonej. Byli szczególnie zaniepokojeni produktami postrzeganymi jako zdrowe, w tym niektórymi produktami wegetariańskimi i wegańskimi, które mimo wszystko zawierają emulgatory, które mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia potomstwa.

„Spożywanie pastylek do ssania przez matkę może mieć wpływ na zdrowie potomstwa, powodując łagodne zaburzenia metaboliczne, stany lękowe i upośledzenie funkcji poznawczych” – dodaje współautor Marc Clarett.

Odniesienie: „Programy spożycia emulgatorów przez matkę generują zdrowie metaboliczne i neuropsychologiczne u myszy” autorstwa: María Mila Guach, Sara Ramirez, Sergio R. Lana, Julia Vos Dominic, Lea Maria Dropman, Macarena Pozzo, Elena Eyre, Alicia G. Gomez Valades, Arno Aubry , Roberta Haddad-Toffoli, Marc Claret, 24 sierpnia 2023 r., Dostępne tutaj. Biologia PLoS.
doi: 10.1371/journal.pbio.3002171

Niniejsze badanie zostało sfinansowane przez Europejską Radę ds. Badań Naukowych w ramach programu badań i innowacji Unii Europejskiej „Horyzont 2020” (umowa o grant nr 725004) i wspierane przez: Fundację „la Caixa” (ID100010434) w ramach umowy LCF/PR/HR19/52160016 oraz CERCA Program/Rząd Katalonii, społeczeństwo (do MC); Stypendium Akcji Marie Skłodowska-Curie (H2020-MSCA-IF) NEUROPREG (Umowa o dofinansowanie nr 891247; dla RH-T.); Hiszpańskie Ministerstwo Nauki i Innowacji, stypendium Juana de la Cerva (IJC2018-037341-I do SR); Miguela Serveta (CP19/00083) odbyło się w Instytucie Zdrowia Carlosa III i było współfinansowane przez EFRR (dla AO). Fundatorzy nie odegrali żadnej roli w projektowaniu badania, gromadzeniu i analizie danych, podejmowaniu decyzji o publikacji ani przygotowaniu manuskryptu.

READ  SpaceX wystrzeliwuje kapsułę transportową Dragon na stację kosmiczną, rakietę naziemną na morzu

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *