Szef kuchni Rotorua pali konkurs, aby zostać ukoronowanym Top Desserts na rok 2022

Szef kuchni Rotorua pali konkurs, aby zostać ukoronowanym Top Desserts na rok 2022

Trzy lata dominacji na South Island zakończyło się, gdy szef kuchni Rich Jones ukoronował Okere Falls w Rotorua nagrodą Great New Zealand Toastie Takeover Award 2022.

Johns zdobył gorący przydomek dzięki swojemu dziełu „Get Smoked, Pickled + Toasted” – wędzona domowa, solona wołowina, marynowana McClure, solona mozzarella, wędzony cheddar, rukiew wodna i chrzan na chlebie Bread Asylum X Drwal fermentujący młóto zbożowe. .

Nie zapomnij o marynowanej kwaśnej śmietanie i misce do maczania bulionu piwnego – wszystko za bardzo rozsądne 15,50 USD.

To trochę miłości do robienia najlepszych tostów w Nowej Zelandii, jak powiedział Jones, proces wędzenia oznacza, że ​​od surowych składników do dania potrzeba ponad 36 godzin.

Czytaj więcej:
* Ogórki konserwowe, feta i surowa ryba: jak zrobić klasyczne tosty z kiwi
* Tosty z Nowej Zelandii: szef kuchni Blenheim robi najlepszy tost w kraju
* Marlboro Toast: Dwie kanapki docierają do finału chwytania tostów
* Porady australijskich ekspertów: Jak zrobić idealną kanapkę z tostowanym serem?
* Marlboro tostowa kaczka w wybiegu na najlepszą rzecz wśród kromek chleba?

„Dużo się dzieje, dużo smaku, każdy składnik coś oferuje” – powiedział.

„Oni tak jakby ze sobą współpracują”.

Johns, który przez ostatnie sześć lat pracował w Okere Falls Store Café, wziął udział w Great New Zealand Toastie Takeover w zeszłym roku i właśnie opuścił rundę finałową.

Przygotowanie najlepszej kanapki tostowej w Nowej Zelandii zajmuje 36 godzin.

Mark Taylor / Rzeczy

Przygotowanie najlepszej kanapki tostowej w Nowej Zelandii zajmuje 36 godzin.

Wrócił bez kontroli, po raz kolejny, udowadniając, że po raz drugi też może być magią.

Johns tak bardzo chciał wykorzystać mięso z piersi jako przystawkę do opiekanej kanapki, że przekonał właściciela kawiarni, by kupił palacza.

Mięso było marynowane w piwie domowym z lokalnego browaru Lumberjack Brewing, następnie spryskiwane solanką marynowaną McClure i wędzone przez 24 godziny na miejscu specjalnym peelingiem.

READ  Rynki zamknięte: Inwestorzy ostrzegali, aby zachować ostrożność w obliczu niepewności, ponieważ dolar nowozelandzki spadł w protokole RBA

Były fotograf ślubny z głęboką pasją do jedzenia i smaków, Johns zmienił swoją karierę, kiedy zdecydował, że fotografia częściej odciąga go od jego młodej rodziny. Rozpoczął pracę jako barista w Okere Falls Store, a po wykazaniu zainteresowania opracowaniem menu przeniósł się do kuchni, gdzie ostatecznie został szefem kuchni.

Był zdumiony, gdy znalazł się na szczycie listy toastów, a już „planuje” pomysły na przyszłoroczny konkurs, powiedział Rich Jones, szef kuchni w Craft Beer Garden, Okere Falls Store i Rich Jones.

Mark Taylor / Rzeczy

Był zdumiony, gdy znalazł się na szczycie listy toastów, a już „planuje” pomysły na przyszłoroczny konkurs, powiedział Rich Jones, szef kuchni w Craft Beer Garden, Okere Falls Store i Rich Jones.

Johns powiedział, że jest zachwycony, że został koronowanym na narodowego mistrza kanapek tostowych.

„Wciąż tonie”, powiedział, „ale to wielki zaszczyt”.

„Wzmacnia to miłość i troskę, jaką wkładamy w kreacje w Okere Falls – otrzymujemy tak wiele komplementów od gości na jedzeniu”.

Trzej poprzedni zwycięzcy Great New Zealand Toastie Takeover pochodzili z Wyspy Południowej – Steve McDougall z Mollis (Dorville Hotel, Blenheim) w 2021 r., Romeo Dowling-Mitchell z Dunedin’s Hungry Hobos w 2020 r. i Joseph Walker z Hokitika Sandwich Company w 2019 roku.

Przewodnicząca jury, Keri Teak, powiedziała, że ​​tegoroczny zwycięzca w bardzo innowacyjny sposób wykorzystuje zarówno to, co znane, jak i łatwo dostępne.

„Sklep Okere Falls to ręcznie robiona kawiarnia piwna i wspaniale było zobaczyć, jak wpływ rzemieślniczego piwowarstwa wykracza poza.

„Podobało nam się również dzikie jedzenie dzięki użyciu rukwi wodnej, podczas gdy użycie pikli jako składnika do czyszczenia podniebienia było właśnie nią zainspirowane. Ich sok podniósł kwaśną śmietanę do marynaty i koperku”.

W piątym roku tego popularnego konkursu o tytuł wzniesiono ponad 140 000 toastów dla klientów w ponad 180 restauracjach.

Świetne nowozelandzkie standardy konkursu Toastie Takeover wymagają, aby kanapki były opiekane między dwiema kromkami chleba i można je jeść ręcznie.

Szef kuchni Rotorua Rich Jones wygrał konkurs ze 180 uczestnikami o Grand Winner 2022 Toastie Takeover.

Mark Taylor / Rzeczy

Szef kuchni Rotorua Rich Jones wygrał konkurs ze 180 uczestnikami o Grand Winner 2022 Toastie Takeover.

Tosty powinny również zawierać ser i pikle McClure, a wszystkie inne składniki całkowicie zależą od wyobraźni uczestnika.

READ  NZ Post mówi, że wysyłanych jest miliony mniej wiadomości, ale przyszłość nie jest „bez liter”

Trzynastu finalistów zostało wybranych spośród 180 zgłoszeń i wszyscy zostali ocenieni według tych samych kryteriów, w tym prezentacji, skuteczności techniki przygotowania, jadalności, smaku, innowacyjności i oryginalności.

Jones powiedział, że planuje wziąć udział w przyszłorocznym konkursie, ale zrezygnował ze swojego pierwotnego pomysłu, aby ponownie wziąć udział w tym nagradzanym roku.

Powiedział, że już „planuje rzeczy, kilka małych sztuczek” i w tym, co może być strzałem ostrzegawczym dla jego rywali, już myśli: „Może uda nam się to poprawić”.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *