Ten powszechny środek konserwujący żywność może nie być tak nieszkodliwy, jak myśleliśmy: ScienceAlert

Ten powszechny środek konserwujący żywność może nie być tak nieszkodliwy, jak myśleliśmy: ScienceAlert

Nowe badanie pokazuje, że powszechnie stosowane konserwanty stosowane w produktach spożywczych, od piwa po hot dogi i sery, mogą potencjalnie wchodzić w interakcje z ludzkim mikrobiomem jelitowym w nieoczekiwany i potencjalnie szkodliwy sposób.

Najnowsze odkrycia dokonane przez naukowców z Uniwersytetu w Chicago i Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign rodzą więcej pytań o to, czy… Konserwanty Zabicie patogenów w żywności może również zaszkodzić naszej wewnętrznej mieszance bakteryjnej.

Nissin Zasadniczo jest to antybiotyk dodawany do naszej żywności od dawna, ale jego wpływ na mikroorganizmy jelitowe nie został dobrze zbadany. On mówi Mikrobiolog Zhenrun Zhang z Uniwersytetu w Chicago.

„Chociaż może być bardzo skuteczny w zapobieganiu skażeniu żywności, może mieć również większy wpływ na nasz mikrobiom jelitowy człowieka”.

Należy do klasy konserwantów tzw AntybiotykiNizyna to białko zawierające niezwykłe aminokwasy, które wpływają na funkcjonowanie drobnoustrojów, nie szkodząc bezpośrednio zwierzętom. Tutaj Zhang i jego współpracownicy skorzystali z genetycznych baz danych, aby ugotować sześć substancji podobnych do nizyny, które następnie przetestowano w laboratorium pod kątem zarówno korzystnych, jak i szkodliwych bakterii w ludzkich jelitach.

Każdy antybiotyk dawał inne wyniki, ale zaobserwowano, że każdy z nich wpływał na oba leki Niebezpieczne bakterie (patogeny) i drobnoustroje pomagające utrzymać zdrowe jelita (bakterie wspólne).

Nadal jesteśmy dalecy od stwierdzenia, że ​​konserwanty żywności są szkodliwe dla naszego żołądka, ale badania pokazują, że te chemikalia mogą potencjalnie zakłócać zdrowy mikrobiom jelitowy w sposób, którego byśmy się nie spodziewali.

„To badanie jest jednym z pierwszych, które pokazuje, że komensale jelitowe są podatne na antybiotyki, a czasami są bardziej wrażliwe niż patogeny”. On mówi Zmień.

„Przy obecnym stężeniu antybiotyków w żywności jest bardzo prawdopodobne, że mogą one również wpływać na zdrowie naszych jelit”.

Z biegiem lat dodatki takie jak sól czy alkohol zostały zastąpione bardziej egzotycznymi składnikami, aby zachować świeżość i trwałość żywności, głównie poprzez zatrzymanie bakterii i bakterii. Pleśń Łatwo się rozprzestrzenia, psując żywność.

READ  Ostrzega kierowcę dzięki nowym, zaawansowanym technologicznie lusterkom wstecznym

Coraz więcej najnowszych badań sugeruje, że sposób, w jaki przetwarzamy i przetwarzamy naszą żywność, nie przynosi korzyści naszemu zdrowiu. Przynajmniej pomocne jest bliższe przyjrzenie się równowadze dobrych i złych bakterii.

Należy pamiętać, że antybiotyki nizynopodobne są również naturalnie wytwarzane w ludzkim jelicie, ale okaże się, czy rosnące ilości dostarczane przez przetworzoną żywność pośrednio powodują szkody.

„Wygląda na to, że antybiotyki i bakterie wytwarzające antybiotyki nie zawsze są dobre dla zdrowia, dlatego szukamy sposobów przeciwdziałania potencjalnym złym skutkom, wykorzystując jednocześnie ich korzystniejsze właściwości przeciwdrobnoustrojowe”. On mówi Zmień.

Badanie opublikowano w Biologia chemiczna ACS.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *