Twój znajomy spoza restauracji ma około 20 razy większe prawdopodobieństwo, że da Ci Covid

Christopher Baker Pracownik naukowy ds. statystyki zagrożeń bezpieczeństwa biologicznego na Uniwersytecie w Melbourne. Andrzeja Robinsona Jest dyrektorem generalnym Center of Excellence for Biosecurity Risk Analysis na University of Melbourne.

Ten artykuł został pierwotnie opublikowany Rozmowa. Przeczytać oryginalny artykuł.

Analityka: jak domknięcia Łatwość w australijskich stanach Nowa Południowa Walia, Wiktoria i ACT, ludzie powracający do pracy i spotkań towarzyskich, wielu ludzi miesza się z innymi, nawet jeśli część społeczeństwa wciąż nie jest odporna.

Wiele osób zaszczepionych obawia się, że mogą mieszać się z osobami nieszczepionymi. To zamieszanie może być początkowo związane z podróżowaniem pociągami lub w supermarkecie. Ale także na spotkaniach rodzinnych, a przynajmniej w NSW, w barach i restauracjach Kiedy ograniczenia są bardziej rozluźnionezaplanowane na 1 grudnia

Ze względu na łatwość zamknięcia w australijskich stanach NSW, Victoria i ACT oraz ludzi powracających do pracy i spotkań towarzyskich, wielu z nas będzie bardziej mieszać się z innymi, nawet jeśli część społeczeństwa pozostaje wrażliwa.

Simon O’Connor/Rzeczy

Ze względu na łatwość zamknięcia w australijskich stanach NSW, Victoria i ACT oraz ludzi powracających do pracy i spotkań towarzyskich, wielu z nas będzie bardziej mieszać się z innymi, nawet jeśli część społeczeństwa pozostaje wrażliwa.

Niektórzy zastanawiają się, dlaczego zaszczepiona osoba miałaby dbać o czyjś status szczepionkowy?

Krótko mówiąc, ponieważ szczepionki zmniejszają prawdopodobieństwo infekcji, co zmniejsza prawdopodobieństwo zakażenia innej osoby. I chociaż szczepienia zapewniają doskonałą ochronę przed ciężkimi chorobami, niewielki odsetek zaszczepionych osób nadal wymaga intensywnej opieki medycznej. Dlatego niektóre zaszczepione osoby mogą mieć silną preferencję do mieszania się głównie z innymi zaszczepionymi osobami.

Czytaj więcej:
* Covid-19: Eksperci twierdzą, że „szalone” jest wypuszczanie nieszczepionych osób z Auckland
* Lider Iwi ostrzega, że ​​kampania Covid-19 pozostawia nieszczepionych pracowników w izolacji i oszołomionych
* Covid-19 Australia: Victoria odnotowuje 2232 przypadki, 12 zgonów w ostatnim dniu blokady w Melbourne
* Ogromna ekspansja, aby „surowe” testy Covid stały się częścią codziennego życia

Ale jakie dokładnie jest ryzyko infekcji Koronawirus choroba Kto nie jest odporny?

READ  Epidemia Covid-19 delta: Wraz ze wzrostem liczby zachorowań na wirusy rosną prośby Rosjan o szczepionkę

Jakie jest względne ryzyko?

Ostatnie raporty wiktoriańskiego Departamentu Zdrowia wykazały, że osoby nieszczepione Szanse na zarażenie COVID-19 są 10 razy większe osób, które zostały zaszczepione.

Wiemy również, że osoby, które zostały zaszczepione, są mniej narażone na przenoszenie choroby, nawet jeśli zostaną zakażone. Sierpniowy model Doherty’ego zakłada redukcję o około 65 procent, chociaż ostatnie badania sugerują, że: Niższa ocena dla AstraZeneca. A potem w tym eksperymencie myślowym przyjmiemy o 50% niższą wartość.

Ponieważ częstość występowania Covid zmieniała się w czasie, trudno jest oszacować bezwzględne ryzyko narażenia. Zamiast tego musimy myśleć o ryzyku w sensie względnym.

Jeśli spędzam czas z kimś, kto nie jest zaszczepiony, jest szansa, że ​​zostanie zarażony i zarazi mnie. Jeśli jednak zostaną zaszczepione, prawdopodobieństwo zarażenia jest 10 razy mniejsze, a ja jestem mniej podatny na zarażenie o połowę, zgodnie z powyższymi liczbami.

W związku z tym dochodzimy do 20-krotnie mniejszego ryzyka, gdy spotykamy się z osobą zaszczepioną w porównaniu z osobą, która nie została zaszczepiona.

Dokładna liczba zależy od szeregu czynników, w tym rodzaju szczepionki i czasu od szczepienia. Ale Australijczycy mogą spodziewać się znacznie mniejszego ryzyka, gdy mieszają się z osobami w pełni zaszczepionymi.

Niektórzy zastanawiają się, dlaczego zaszczepiona osoba miałaby dbać o czyjś status szczepionkowy?

Ingram Prayi/Rzeczy

Niektórzy zastanawiają się, dlaczego zaszczepiona osoba miałaby dbać o czyjś status szczepionkowy?

Kalkulacja jest poprawna, niezależnie od tego, czy sam jesteś restauracją, czy nie. Jednak zaszczepienie pozwala zaoszczędzić 10-krotne zmniejszenie ryzyka, co jest uzupełnieniem zmniejszenia ryzyka związanego z osobami, z którymi kontaktujesz się podczas szczepienia.

Tak więc jedzenie w całkowicie zaszczepionej restauracji i praca w całkowicie zaszczepionym miejscu pracy stwarza dla nas jako jednostek znacznie mniejsze ryzyko infekcji, niezależnie od tego, czy jesteśmy zaszczepieni, czy nie. Zmniejszenie ryzyka jest około 20-krotne, ale jako jednostki musimy zastanowić się, czy jest to korzystne dla naszej własnej sytuacji i tych, których odwiedzamy.

READ  Premier ostrzega przed trudnymi czasami, ponieważ Bank Rezerw spodziewa się podwyższenia oficjalnej stopy procentowej

Istnieją również dodatkowe komplikacje, ponieważ dostępne są trzy marki szczepionek, a kwalifikowalność jest nadal ograniczona do osób w wieku 12 lat i starszych. Chociaż wiemy, że dzieci są Mniej prawdopodobne i mniej prawdopodobne objawy.

Jednak w miarę pojawiania się większej ilości informacji zawsze możemy zaktualizować nasze szacunki i zastanowić się nad konsekwencjami dla zmniejszenia ryzyka.

A co z osobami, których nie można zaszczepić?

Niektórzy ludzie nie mogli się zaszczepić, ponieważ są zbyt młodzi lub mają zwolnienie lekarskie. Inni ludzie mają obniżoną odporność i nie uzyskają takiego samego poziomu ochrony po dwóch dawkach, jak reszta społeczeństwa.

Zwiększenie naszego zasięgu we wszystkich dziedzinach pomoże chronić osoby, które nie są w pełni chronione przez szczepienie (czy to ze względu na kwalifikację, względy medyczne lub wybór).

Osoby o wyższym ryzyku mają również mniejsze ryzyko, jeśli są w stanie mieszać się głównie z osobami zaszczepionymi.

A inne wybory, które podejmujemy, mogą pomóc zmniejszyć ryzyko przeniesienia, gdy szczepienie jest niemożliwe, na przykład noszenie masek, dokładne mycie rąk itp.

Czy szybkie testy antygenowe pomagają?

Niektórzy ludzie sugerowali, że częste testy mogą być wykorzystane do powstrzymania rozprzestrzeniania się Covid u tych, którzy nie chcą się szczepić.

Australijski minister zdrowia Greg Hunt powiedział, że Australijczycy mogą to zrobić Kup szybkie testy antygenowe od 1 listopada, aby mogli sprawdzić się w domu lub przed wejściem w określone miejsca.

Jak więc szybki test antygenowy zmniejsza ryzyko dla innych?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy wziąć pod uwagę czułość testu.

Czułość testu to prawdopodobieństwo, że szybki test da wynik pozytywny, jeśli dana osoba jest zarażona.

Dokładne oszacowanie jest trudne. Ale szybkie testy antygenowe są w 80 procentach tak czułe jak test PCR, który jest tradycyjnym testem Covid, który wykonujemy i który jest wysyłany do laboratorium. Same testy PCR są w 80 procentach czułe, jeśli chodzi o identyfikację osoby z Covid.

READ  Dziennik wielkiej podróży po Nowej Zelandii, dzień 5: Witaj, Pork Pie: Słynny nowozelandzki samochód filmowy znaleziony ukryty w szafie

Tak więc, jeśli wykonasz szybki test antygenowy w domu, masz o 64% większe prawdopodobieństwo uzyskania wyniku dodatniego, jeśli masz Covid.

Dlatego szybkie testy antygenowe mogą wykryć około dwóch trzecich przypadków. Jeśli wybierasz się na basen, w którym wszyscy mają negatywny wynik szybkiego testu antygenowego, oznacza to trzykrotne zmniejszenie ryzyka.

Chociaż szybkie testy zapewniają zmniejszone ryzyko, nie zastępują szczepionek.

W połączeniu z wysokimi poziomami szczepień szybkie testy zapewnią lepszą ochronę miejsc, w których szczególnie zależy nam na powstrzymaniu rozprzestrzeniania się chorób, takich jak Szpitale oraz placówki opieki nad osobami starszymi.

Tak więc, pomimo wysokiej skuteczności szczepionek Covid, nadal istnieją powody, dla których zaszczepiona osoba wolałaby mieszać się z osobami zaszczepionymi i unikać mieszania się z osobami nieszczepionymi.

Dotyczy to zwłaszcza osób zagrożonych poważnymi chorobami, czy to ze względu na wiek, czy niepełnosprawność. Ich podstawowe ryzyko będzie wyższe, więc 20-krotna redukcja ryzyka jest bardziej korzystna.

Christopher Baker Pracownik naukowy ds. statystyki zagrożeń bezpieczeństwa biologicznego na Uniwersytecie w Melbourne. Andrzeja Robinsona Jest dyrektorem generalnym Center of Excellence for Biosecurity Risk Analysis na University of Melbourne.

Ten artykuł został pierwotnie opublikowany Rozmowa. Przeczytać oryginalny artykuł.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *