Wdrożenie beczki na mleko ma na celu zmniejszenie liczby plastikowych butelek jednorazowego użytku w kawiarniach

Wdrożenie beczki na mleko ma na celu zmniejszenie liczby plastikowych butelek jednorazowego użytku w kawiarniach

Waikato Dairy Farm wspiera nową inicjatywę mającą na celu pomoc kawiarniom w ograniczeniu używania jednorazowych butelek na mleko o tysiące każdego roku.

The Udder Way to istniejąca od dwóch lat australijska firma, która sprzedaje baristom 18-litrowe beczki na mleko, aby zmniejszyć zużycie plastikowych butelek na mleko nawet o 10 000 na kawiarnię rocznie.

Tasmańska firma twierdzi, że wyeliminowała 1,6 miliona butelek mleka z odpadów, podłączając swoje beczki do dystrybutorów mleka lub kranów w australijskich punktach gastronomicznych.

W pierwszej nowozelandzkiej sztuce beczki The Udder Way są napełniane zarówno ekologicznym, jak i nieorganicznym mlekiem przez butikową firmę mleczarską Green Valley Dairies z zakładu Mangatāwhiri w North Waikato.

Dyrektor generalny mleczarni, Mark Pullman, powiedział, że beczki były odpowiednie dla niektórych kawiarni i pomogły rozpowszechnić historię zrównoważonego rozwoju.

„Istnieją inne opcje. Niektóre są droższe dla kawiarni, więc The Udder Way to dobra, tania opcja”.

Powiedział, że to fajne, że beczki są specjalnie zaprojektowane zarówno dla przemysłu mleczarskiego, jak i gastronomicznego.

„Jesteśmy również dumni, że możemy odegrać naszą rolę w pomaganiu naszym klientom w zmniejszaniu ich wpływu na środowisko” – powiedział.

„Fonterra przekazuje wiadomość, że muszą zaangażować swoich rolników w działania, aby byli bardziej świadomi ekologicznie – i tak jest, i to jest ważne”.

Założyciel Udder Way, Ed Crick, wpadł na ten pomysł, prowadząc kawiarnie na Tasmanii.

„Mieliśmy do czynienia z około 30 000 plastikowych butelek na mleko rocznie, co bardzo mnie martwiło. Robiliśmy wszystko, co w naszej mocy, aby używać rzeczy takich jak ekologiczne kubki do kawy, a jednocześnie nasze pojemniki były pełne plastikowych butelek” – powiedział.

Kawiarnia Auckland Daily Bread Café zgodziła się używać beczek, ponieważ Emily Hancock, ich kierownik, powiedziała, że ​​zajmują mniej miejsca i wytwarzają znacznie mniej odpadów na koniec każdego dnia.

READ  Pasażerowie Rarotonga wyrazili swoją frustrację po locie powrotnym

Beczki Udder Way dojrzewają przez co najmniej osiem lat, zanim zostaną poddane recyklingowi i ponownie zwinięte w beczkach. Firma twierdzi, że jedna kawiarnia może wyeliminować użycie średnio od 7 000 do 10 000 butelek mleka rocznie przy użyciu swojej beczki.

Napisane przez Monique Steele rnz.co.nz

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *