Według nowych badań spożywanie mniejszej ilości tej żywności może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Sałatka Caprese z Awokado

Fotograf / Jennifer Causey, projektantka żywności / Karen Rankin, projektantka rekwizytów / Kristen Kelly

Obrazkowy opis: Sałatka Caprese z Awokado

Nie jest tajemnicą, że dieta roślinna niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych – zastąpienie mięsa białkami roślinnymi może być Dobre dla zdrowia serca i jelitMoże również pomóc schudnąć. i teraz Nowe badanie opublikowane w Medycyna BMC Dodaje kolejny element do rubryki zawodowej: zmniejszenie ryzyka raka.

W badaniu wykorzystano dane od ponad 470 000 dorosłych Brytyjczyków w wieku od 40 do 70 lat. Spędzili średnio około 11 lat, przekazując dane dotyczące ich nawyków żywieniowych i ogólnego stanu zdrowia do brytyjskiego Biobanku. Po uwzględnieniu istniejących wcześniej schorzeń, takich jak cukrzyca, a także czynników społeczno-ekonomicznych i związanych ze stylem życia, naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego odkryli, że ogólne ryzyko zachorowania na raka było o 14% niższe wśród wegetarian i wegan w porównaniu z osobami, które spożywały mięso ponad pięć razy w ciągu roku. tydzień.

Związane z: Dieta wegetariańska dla początkujących: Twój przewodnik po pierwszych krokach

Ale nie musisz rezygnować z zimnego indyka, aby zobaczyć wyniki. Uczestnicy, którzy jedli mięso pięć lub mniej razy w tygodniu, nadal mieli o 2% mniejsze ryzyko zachorowania na raka, podczas gdy ci, którzy jedli ryby, ale nie mięso, mieli o 10% mniejsze ryzyko. Naukowcy przyjrzeli się również niektórym konkretnym nowotworom i odkryli, że mężczyźni, którzy przestrzegali diety wegetariańskiej lub wegańskiej, mieli o 31% mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty (ci, którzy jedli tylko ryby, nadal mieli o 20% mniejsze ryzyko). Ponadto spożywanie mięsa pięć lub mniej razy w tygodniu zmniejszyło ryzyko raka jelita grubego o 9%, co potwierdza poprzednie badania łączące Spożycie czerwonego mięsa obarczone większym ryzykiem na raka jelita grubego.

Naukowcy odkryli również, że kobiety po menopauzie, które przestrzegały diety wegańskiej, miały o 18% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi, co, jak uważają naukowcy, może być związane z niższym BMI (BMI) wegetarian. (Warto zaznaczyć, że BMI nie jest tak naprawdę dobrym wskaźnikiem zdrowiaWedług niektórych ostatnich badań.)

READ  Siły Kosmiczne mówią, że ochrona GPS jest ich największą misją

W wypowiedzi medialnej Naukowcy ostrzegali Obserwacyjny charakter ich badania nie pozwala na wyciągnięcie wniosków na temat związku przyczynowego między dietą a ryzykiem raka. Podczas gdy schemat jedzenia nie może Całkowicie zapobiegaj rakowiPoza tym badaniem istnieją dowody na to, że zdrowa dieta może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. W 2017 r. American Institute for Cancer Research wydał oświadczenie, w którym stwierdził, że „istnieją wyraźne dowody na to, że ludzie mogą podjąć kroki, aby się cofnąć”. [cancer] ryzyko”. W styczniu instytut dodał, że Czterem na 10 przypadków raka można zapobiec Wraz ze zmianami diety, wagi i aktywności fizycznej.

Związane z: 7 rzeczy, o których chciałbym wiedzieć, zanim zostałem wegetarianinem

Inne badania wykazały, że pokarmy roślinne – w szczególności Te, które są bogate w błonnik, takie jak rośliny strączkowe, jagody i orzechyWiąże się to również z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka. Mając na talerzu trochę mięsa, przejdź na pożywne źródła białka roślinnego, takie jak Komosa ryżowaTofu, soczewica i fasola tylko poprawią Twoje nawyki żywieniowe.

Jeśli chcesz zaczerpnąć inspiracji do wycofania się z jedzenia mięsa, możesz wypróbować odcinki w jednym z nich roślinne źródła białka Na kolację dziś wieczorem lub możesz spróbować Elastyczny plan żywieniowy Który najlepiej pasuje do Twojego stylu życia. Możesz również sprawdzić Wegetariańska lista artykułów spożywczych W przypadku innych pomysłów – lub znajdź wszystkie potrzebne zasoby Nasze Centrum Diety Wegetariańskiej.

dolna linia

Nowe badanie sugeruje, że spożywanie mniejszej ilości mięsa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, nawet jeśli nadal jesz mięso pięć razy w tygodniu. Pamiętaj jednak, aby pamiętać o porcjach — typowa porcja mięsa to tylko 3 uncje. Przestrzeganie diety wegetariańskiej lub wegańskiej (nawet jeśli jest to tylko chwilowe) może jeszcze bardziej zmniejszyć ryzyko, więc wypróbuj proste przepisy, takie jak nasz Kanapka z warzywami i hummusem? lub Makaron ze szpinakiem i karczochami Dla prostej wegetariańskiej zamiany. Jeśli nie polegasz wyłącznie na roślinach, upewnij się, że jesteś na czele Składniki odżywcze takie jak wapń, żelazo i witamina B12o które niektórzy weganie mogą mieć trudności.

READ  Drugi przypadek ptasiej grypy potwierdzony u ludzi w Stanach Zjednoczonych: co warto wiedzieć

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *