Burger jagnięcy z sałatką grecką i przepisem na tzatziki

Burger jagnięcy z sałatką grecką i przepisem na tzatziki
Burger jagnięcy z sałatką grecką i tzatziki.

Todd Eyre/Nowa Zelandia Dom i ogród

Burger jagnięcy z sałatką grecką i tzatziki.

Przepis pochodzi od zespołu magazynu NZ House & Garden.

Pyszne paszteciki jagnięce z serem feta, sałatką i kremowymi tzatziki naśladują duży, odważny smak autentycznej greckiej kanapki z gyro, ale w formie burgera.

Burger jagnięcy z sałatką grecką i tzatziki

Przygotowanie: 15 minut | Gotowanie: 4-6 minut | Służy 4

Pyszne paszteciki jagnięce z serem feta, sałatką i kremowymi tzatziki naśladują duży, odważny smak autentycznej greckiej kanapki z gyro, ale w formie burgera.

składniki

Tzatziki

½ ogórka, grubo startego

1 szklanka jogurtu typu greckiego

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

1 łyżka świeżej mięty, drobno posiekanej

1 łyżka świeżego koperku, drobno posiekanego

Burger jagnięcy

400 gramów mielonej jagnięciny

½ małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżka świeżego oregano, drobno posiekanego

1 łyżka świeżego koperku, drobno posiekanego

2 łyżki świeżej mięty, drobno posiekanej

– Drobno starta skórka i sok z połowy cytryny

4 bułki do hamburgerów przekrojone na pół i podpieczone

Sałatka grecka

4 liście sałaty

100 gramów sera feta pokrojonego w cienkie plasterki

4 małe pomidory, pokrojone w plasterki

½ ogórka telegraficznego, pokrojonego w plasterki

droga

Tzatziki: Z ogórków wyciśnij jak najwięcej płynu i dodaj je do miski z jogurtem, czosnkiem, miętą i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem i trzymaj na zimno.

Burger jagnięcy: W dużej misce połącz jagnięcinę z cebulą, czosnkiem, ziołami, skórką cytryny i sokiem. Dobrze dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj składniki rękami i uformuj z nich 4 płaskie, okrągłe krążki jednakowej wielkości.

Grilluj lub smaż burgery przez 3-4 minuty z pierwszej strony i 1-2 minuty z drugiej strony, jeśli są średnie, lub dłużej, według uznania. Wyjmij burgery na talerz, aby odpoczęły przez kilka minut, a następnie podawaj je w bułkach ułożonych ze składnikami sałatki i kawałkami tzatziki.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *