Deszcz, powódź i wojna sprawiają, że cena chleba na pewno wzrośnie

Deszcz, powódź i wojna sprawiają, że cena chleba na pewno wzrośnie

Z powodu ulewnych deszczów w Canterbury, powodzi w Australii i skutków wojny na Ukrainie można się spodziewać, że zapłacisz więcej za chleb, mówi ekspert ds. zboża.

Cena chleba wzrosła o 7,1% między majem ubiegłego roku a majem tego roku, według NZ Statistics.

Evan Lowry, dyrektor ds. operacji biznesowych w Foundation for Arable Research, powiedział, że wiele czynników przyczyniło się do wzrostu światowych cen pszenicy i mąki oraz ceny, jaką konsumenci płacą za chleb.

Ceny pszenicy wzrosły z 430 dolarów za tonę w zeszłym roku do 630 dolarów w tym roku. Zwrócił uwagę, że koszty uprawy pszenicy drastycznie wzrosły, a ceny nawozów i paliwa drastycznie wzrosły.

Czytaj więcej:
* Wojna na Ukrainie ma natychmiastowy wpływ na firmy w Nowej Zelandii, a jej upadek będzie trwał nadal
* Miejscowi rolnicy uprawiają pszenicę wysokiej jakości, ale większość z nas jej nie je. Dlatego
* Australijska susza wpływa na ceny chleba kiwi

Rosja i Ukraina Dostarczała 28% pszenicy sprzedawanej na całym świecie. Przy wzroście cen pszenicy o 50% na całym świecie, 14 latW wyniku wojny i półstagnacji w eksporcie z tych krajów.

Ale Lowry powiedział, że konsumenci nie odczuli jeszcze pełnego wpływu wojny na Ukrainie na ceny chleba, ale cena pszenicy w jednym bochenku chleba wzrosłaby o około 20 centów od początku wojny.

Przed wojną pszenica kosztowała od 40 do 45 centów więcej niż bochenek chleba. Powiedział, że teraz wniesie około 60 stopni Celsjusza.

Nowa Zelandia tradycyjnie importuje z Australii pszenicę, aby zmielić ją na mąkę na chleb, powiedział Lowry, ale globalna cena pszenicy wpłynęła na to, co płacą piekarze.

Evan Laurie mówi, że rolnicy wykazują zainteresowanie wypełnieniem luki na rynku pszenicy spowodowanej międzynarodowymi ograniczeniami podaży.

dostarczony

Evan Laurie mówi, że rolnicy wykazują zainteresowanie wypełnieniem luki na rynku pszenicy spowodowanej międzynarodowymi ograniczeniami podaży.

Cena w Nowej Zelandii luźno podąża za cenami międzynarodowymi, ale jest głównie zdeterminowana przez wewnętrzny popyt na paszę dla zwierząt. Lowry powiedział, że pszenica pastewna była łatwiejsza w uprawie, a plony były większe niż pszenica używana do pieczenia.

READ  Rebecca Ingram, szefowa branży turystycznej w Aotearoa, zapytała o ceny i jaki sektor chce od rządu

Laurie powiedział, że wraz ze spadkiem dostaw międzynarodowych z powodu Ukrainy i innych czynników, krajowy popyt na pszenicę i cena wzrosły proporcjonalnie do cen światowych.

Nowa Zelandia importowała każdego roku około 270 000 ton zmielonej pszenicy (pszenicy używanej do pieczenia), z czego około 100 000 ton jest wykorzystywanych jako lokalne uprawy.

Pojawiły się powszechne doniesienia o tym, jak wojna na Ukrainie wpłynie na światowe dostawy zbóż Chociaż cena bochenka chleba jeszcze nie wzrosła znacząco, wśród konsumentów rosła świadomość, skąd pochodzi ich żywność i jak globalne zawirowania mogą na nią wpłynąć . Konsumenci byli niepewni i zdawali sobie sprawę, że nie ma gwarancji, że lokalni rolnicy mogą zagwarantować stałe dostawy żywności, powiedział Lowry.

Powiedział, że obfite opady deszczu w Canterbury w tym sezonie zbiorów pszenicy oznaczają nie tylko zmniejszone zbiory, ale także wejście na rynek niskiej jakości pszenicy mielonej.

W deszczu Canterbury cena mąki wzrosła o 20% od maja, mówi Sam Ellis, założyciel piekarni Christchurch Grizzly Baked Goods, i być może wkrótce będzie musiał podnieść ceny chleba.

dostarczony

W deszczu Canterbury cena mąki wzrosła o 20% od maja, mówi Sam Ellis, założyciel piekarni Christchurch Grizzly Baked Goods, i być może wkrótce będzie musiał podnieść ceny chleba.

Sam Ellis, właściciel piekarni Christchurch, Grizzly Baked Goods, powiedział, że przywoził tylko mąkę pszenną z Canterbury, ale spodziewał się wzrostu lokalnych cen mąki, ponieważ międzynarodowe dostawy znalazły się pod presją.

Niskie plony miejscowych rolników spowodowały już, że od maja tego roku piekarnia musiała płacić 20% więcej za mąkę.

„Trzymamy się drogiego życia. To nasz główny składnik. Wewnętrznie staramy się temu przeciwdziałać, znajdując wydajność w pracy. Prawda jest taka, że ​​ceny muszą wzrosnąć. Skok o 20% jest jednorazowy”. – powiedział Ellis.

W zależności od rodzaju chleba mąka stanowi od 10% do 20% ceny bochenka, mówi Ellis.

Lowry powiedział, że w miarę kurczenia się dostaw i wzrostu cen pszenicy i zbóż, rolnicy, którzy wcześniej uprawiali bardziej dochodowe uprawy, zaczną się interesować uprawą pszenicy. Miejscowi rolnicy powiedzieli już korporacji, że zamierzają uprawiać pszenicę z powodu dużego popytu ze strony przemysłu młynarskiego.

READ  Fonterra opowiada się za odnowieniem Farm Source

W Nowej Zelandii głównymi uprawami zbóż było przemiał pszenicy na mąkę i pszenicy uprawianej na paszę dla zwierząt.

Lowry powiedział, że międzynarodowe ograniczenia dostaw są szczególnym problemem dla biednych krajów afrykańskich, które polegają wyłącznie na imporcie. Lowry powiedział, że międzynarodowe ograniczenia wpłyną na bezpieczeństwo żywnościowe w tych krajach.

Lowry powiedział, że nastąpił niewielki spadek światowych cen po pogłoskach, że ukraińska pszenica może wkrótce zostać wyeksportowana szlakami żeglugowymi, które nie zostały dotknięte wojną.

Lowry powiedział, że innym czynnikiem, który może wkrótce wpłynąć na cenę bochenka chleba, są zwiększone koszty wysyłki żywności z Australii do Nowej Zelandii z powodu ograniczeń Covid.

Powodzie w Nowej Południowej Walii w pewnym stopniu wpłynęły na plony i podaż pszenica dla Nowej Zelandii.

Statystyki Nowej Zelandii wskazują, że import pszenicy z Australii od zeszłego roku utrzymuje się na stosunkowo stabilnym poziomie.

Rzeczniczka Stowarzyszenia Piekarzy Jane Petrie powiedziała, że ​​wszystkie piekarnie zostały dotknięte wpływem Covid na łańcuchy dostaw, siłę roboczą i presję kosztową.

Petri powiedział, że największy wpływ miał wzrost kosztów transportu spowodowany ograniczeniami Covid, a także znacząca presja na ceny pszenicy w związku z wojną na Ukrainie.

Goodman Felder, który jest właścicielem mąki Edmonds, odmówił komentarza.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *