Ekspert ds. bezpieczeństwa żywności: jak długo naprawdę starczają świąteczne resztki?

Ekspert ds. bezpieczeństwa żywności: jak długo naprawdę starczają świąteczne resztki?

Jak długo twój świąteczny indyk siedział na stole, zanim resztki zostały spakowane? Zdjęcie / Getty Images

Jedną z najlepszych części Bożego Narodzenia jest zaopatrzenie lodówki w świąteczne potrawy, które napędzają dni i tygodnie po wakacjach.

Gdy dni zbliżają się do nowego roku, resztki nie mogą trwać wiecznie — ani nawet dłużej niż kilka dni.

Ekspert ds. Bezpieczeństwa żywności ujawnił, gdzie ludzie będą mieli kłopoty w tym roku, a to, jak jedzenie było podawane na pierwszym miejscu oraz jak i kiedy zostało włożone do lodówki, ma duże znaczenie.

Oto, jak upewnić się, że możesz dłużej cieszyć się resztkami świątecznego brunchu i jak wiedzieć, kiedy zrezygnować z resztek szynki.

Kontrola temperatury to podstawa

Aby jak najlepiej wykorzystać resztki, kontrola temperatury w dniu, w którym podajesz jedzenie, ma kluczowe znaczenie.

„Kiedy podajesz jedzenie, gorące potrawy powinny pozostać gorące, a zimne potrawy powinny pozostać zimne” – powiedział dr Kim-Yen Van-Thin, naukowiec i ekspert ds. Bezpieczeństwa żywności na Uniwersytecie w Sydney.

Kiedy żywność nie jest przechowywana w tych dwóch skrajnościach, przechodzi do czegoś, co Van Thien nazywa „strefą zagrożenia”.

„Żywność powinna pozostawać w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza lub poniżej pięciu stopni, a między 5 a 60 stopni to strefa niebezpieczna” – powiedziała.

„Ten zakres temperatur sprzyja wzrostowi drobnoustrojów”.

Czy jedzenie leżało poza domem przez wiele godzin?

Żywność można pozostawić na stole do dwóch godzin, zanim trzeba ją schłodzić.  Zdjęcie / Getty Images
Żywność można pozostawić na stole do dwóch godzin, zanim trzeba ją schłodzić. Zdjęcie / Getty Images

Świąteczne posiłki są często spożywane jako wielogodzinny maraton kulinarny, ale nie jest to najlepsze dla twojego jedzenia, jeśli planujesz zatrzymać resztki.

„Dobrze jest mieć bardzo duże pasty do smarowania, ale jeśli ludzie zostawiają jedzenie na kilka godzin, nie należy go trzymać i jeść resztki później” – powiedział Van Thien.

READ  Przesłuchania 6 stycznia: plan Trumpa, aby Pence odrzucił „wariatów” i „szalonych” wyborców, przesłuchuje komisja

Jeśli spędzisz cztery godziny w temperaturze pokojowej, niektóre patogeny urosną.

„Najlepiej więc zarządzać jedzeniem, podając mniejsze porcje, resztę odpowiednio przechowując w lodówce oraz wyjmując jedzenie i uzupełniając je w razie potrzeby”.

Van Thien powiedział, że jedzenie można pozostawić na stole do dwóch godzin, zanim trzeba je schłodzić.

„Chociaż zależy to od jedzenia, zwykle można je bezpiecznie jeść przez następne dwa lub trzy dni, a podstawowe jedzenie, które było gorące, jest ładnie odgrzewane” – powiedziała.

Pieczony indyk jest ogólnie bezpieczny do spożycia, gdy jest odpowiednio ugotowany, ponieważ leczenie zabije tam wszelkie patogeny.

„Jeśli jednak zamierzasz później przechowywać i jeść resztki, chcesz je jak najszybciej schłodzić lub zamrozić”.

Nie powinieneś jeść resztek, jeśli byłeś na zewnątrz dłużej niż cztery godziny.

układanie lodówki

Pomocne może być pozostawienie żywności do ostygnięcia przed włożeniem jej do lodówki.  Zdjęcie / Getty Images
Pomocne może być pozostawienie żywności do ostygnięcia przed włożeniem jej do lodówki. Zdjęcie / Getty Images

Lodówki mogą utrzymać wszystko w świeżości tylko wtedy, gdy temperatura jest stała. Gdy stosy jedzenia piętrzą się na każdej półce, nie można ich odpowiednio schłodzić.

Rozwiązaniem firmy Phan-Thien jest unikanie pakowania dużych ilości w jednym pojemniku.

Żywność należy również pozostawić na zewnątrz, aż przestanie parować, przed zamknięciem pojemnika, aby uniknąć kondensacji.

„Możesz zrobić rzeczy, aby zwiększyć szybkość chłodzenia, aby pomóc twojemu jedzeniu i lodówce na zewnątrz, na przykład trochę schłodzić jedzenie, aby obniżyć temperaturę przed włożeniem go do lodówki” – powiedziała.

Zamiast zostawiać ugotowane jedzenie na talerzu, możesz umieścić je na lodzie w ramach sposobu, w jaki je podajesz, aby mogło trwać trochę dłużej.

„Problem, jeśli masz muchę na swoim jedzeniu, polega na tym, że może ona przenosić niektóre patogeny, poza tym, że jest trochę obrzydliwa” – powiedziała.

Jednak nie zawsze oznacza to, że należy wyeliminować jedzenie.

„Mogą wylądować na oborniku, zebrać trochę bakterii, a następnie wylądować na twoim jedzeniu i przenieść je tam, ale jeśli lekko dotknie twojego jedzenia i odejdzie, ryzyko, że masz dawkę zakaźną, nie jest tak duże, – powiedział van Thien.

Jeśli jednak ta żywność zostanie pozostawiona w temperaturze sprzyjającej wzrostowi drobnoustrojów, patogeny te mogą się rozmnażać, a ryzyko związane z bezpieczeństwem żywności wzrasta.

„Pamiętaj też, że musimy zachować szczególną ostrożność, jeśli chodzi o osoby z grupy ryzyka – młode, starsze, ciężarne, z obniżoną odpornością – ponieważ te grupy mogą zachorować przy niższej dawce zakaźnej”.

Nakarm swoje zwierzęta resztkami

Boże Narodzenie to pracowity czas dla weterynarzy, ponieważ wiele psów jest przyjmowanych z powodu problemów żołądkowych.  Zdjęcie / Getty Images
Boże Narodzenie to pracowity czas dla weterynarzy, ponieważ wiele psów jest przyjmowanych z powodu problemów żołądkowych. Zdjęcie / Getty Images

W wielu rodzinach resztki są często dzielone z futrzanymi przyjaciółmi.

Boże Narodzenie to pracowity czas dla lekarzy weterynarii w całym kraju, ponieważ wiele psów jest przyjmowanych z problemami żołądkowymi, powiedziała dr Ann Quinn, pracownik naukowy w College of Veterinary Sciences USYD.

„Większość tych przypadków dotyczyła psów, które jadły wieprzowinę, jagnięcinę lub bożonarodzeniowego indyka – i mieliśmy kilka incydentów w wyniku krewetek” – powiedziała.

Psy zwykle jedzą nijakie diety, więc nagły napływ tłustego jedzenia imprezowego może spowodować poważne problemy.

„[It] Może siać spustoszenie w ich jelitach, prowadząc do zapalenia żołądka i jelit, biegunki lub zapalenia trzustki” – powiedział Quinn.

Mogą również cierpieć z powodu zablokowania lub perforacji jelita z powodu ciał obcych, takich jak kości, pałeczki do kebaba i wykałaczki.

Jeśli twoje zwierzę zachoruje, dr Quinn namawia właścicieli, aby jak najszybciej zabrali je do weterynarza, ponieważ niektóre schorzenia mogą zagrażać życiu.

Pat Stephenson

„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *