Nie typowa chatka w lesie, ale piękna

Nie typowa chatka w lesie, ale piękna
Kabina White Rock autorstwa Omar Gandhi Architects to solidna bryła na kolumnach, pokryta stalą Corten i ustawiona tak, aby maksymalizować widok ponad koronami drzew.

Emma Peter/Personel

Kabina White Rock autorstwa Omar Gandhi Architects to solidna bryła na kolumnach, pokryta stalą Corten i ustawiona tak, aby maksymalizować widok ponad koronami drzew.

Domki w lesie były przez wiele stuleci tematem niezliczonych baśni. Chociaż zazwyczaj kojarzymy je z ryflowanymi kłodami i główkami trofeów, nowoczesne wersje oferują coś znacznie lepszego – lekko stąpają po ziemi.

Ta inspirująca konstrukcja nad doliną rzeki Gaspero w Nowej Szkocji (w pobliżu malowniczego miasteczka Wolfville) została zainspirowana tradycyjnymi domkami myśliwskimi i żaluzjami kaczymi.

Ale to nie jest dla rybaków – Omar Gandhi, dyrektor Architekci Omara Gandhiegotwierdzi, że jest to miejsce, w którym rodzina, przyjaciele i współpracownicy właścicieli mogą „odłączyć się od prądu, zrelaksować i zregenerować siły”.

„W obliczu wyzwań związanych z Covidem nasz projekt zrodził się z ambicji stworzenia spokojnego leśnego zacisza, sanktuarium medytacyjnego” – mówi architekt. „White Rock nie jest tradycyjną chatą; Zamiast tego został starannie zaprojektowany jako azyl, oferujący odosobnienie wysoko nad dnem doliny i urzekające widoki ponad linią drzew.

Architekt wykorzystał nie tylko projekt, ale także ręcznie wykonane elementy, fakturę i zmienność światła, aby wywołać „aurę tajemniczości i ciemności uzupełnioną zachwycającymi niespodziankami”.

Zgodnie z estetyką czystego projektu, kuchnia wyposażona jest w szafki ze stali nierdzewnej, tylną ściankę i półki.

Emma Piotr

Zgodnie z estetyką czystego projektu, kuchnia wyposażona jest w szafki ze stali nierdzewnej, tylną ściankę i półki.

Kabina o powierzchni 148 metrów kwadratowych to duża i ciężka bryła ze stali Corten osadzona na pozornie smukłych nogach. Na dole znajduje się mniejsza część wejściowa z cortenu, która wydaje się wyłaniać ze skały rozciągającej się poniżej, zakotwiczając konstrukcję w miejscu.

Ale surowa fasada White Rock stanowi wyraźny kontrast z wnętrzem.

„Nic nie jest przypadkowe, a White Rock zaskakuje na każdym kroku” – mówi Gandy. Słabo oświetlone schody prowadzą gości na przestronne i jasne drugie piętro oraz część dzienną. Tutaj ogromne okno, zakryte wspornikowym pierścieniem ze stali Corten, przylega do południowo-wschodniego narożnika, a ławki z surowej stali stanowią idealne miejsce do podziwiania oszałamiających widoków.

READ  Czy śledztwo Trumpa może uniemożliwić mu kandydowanie na prezydenta w 2024 roku?

Kominek opalany drewnem stanowi kotwicę wschodniej ściany. Otaczają go klasyczne meble, w tym fotel wypoczynkowy Arne Norell w stylu vintage oraz projekty Luca Nichetto i Montauk. Stół do jadalni z białego dębu jest autorstwa Mjolka, a krzesła projektu Nicka Mazerolle i Hannah Newton.

Urządzenia kiwi

Elegancka kuchnia na zachodniej ścianie wyposażona jest w półki i szafki ze stali nierdzewnej. I jest połączenie z Nową Zelandią – właściciele wybrali urządzenia Fisher & Paykel.

Długie ławki otaczają duże okno widokowe, zapewniając dodatkową przestrzeń do siedzenia i podziwiania widoku.

Emma Piotr

Długie ławki otaczają duże okno widokowe, zapewniając dodatkową przestrzeń do siedzenia i podziwiania widoku.

Niższy poziom mieści sypialnie i łazienkę o minimalistycznej, surowej estetyce. Okładziny ścienne z wędzonego dębu, uzupełnione regałami z surowej stali i naściennymi industrialnymi oprawami oświetleniowymi, tworzą przytulną atmosferę.

Łóżka ozdobione są pościelą w stylu vintage i ręcznie farbowanymi tkaninami, które dodają element historii i ciepła. Duże okna zapewniają przebłyski otaczającego zaczarowanego lasu, zacierając granice między wnętrzem a zewnętrzem.

Na dach można się dostać przez szyberdach ze stali Corten. Zaciszna przystań wśród japońskich klonów, jest idealnym miejscem na posiłek i relaks.

Wyłożone drewnem sypialnie na parterze zaprojektowano tak, aby zmaksymalizować poczucie relaksu.

Emma Piotr

Wyłożone drewnem sypialnie na parterze zaprojektowano tak, aby zmaksymalizować poczucie relaksu.

W części dziennej (po prawej) podłoga wyłożona jest parkietem, natomiast łazienka od góry do dołu w całości wyłożona płytkami.

Emma Piotr

W części dziennej (po prawej) podłoga wyłożona jest parkietem, natomiast łazienka od góry do dołu w całości wyłożona płytkami.

„Urocze” podejście do kabiny

Zbliżanie się do kabiny jest magicznym przeżyciem zmysłowym, mówi Gandhi.

„Stromy podjazd pod górę i ciasny zakręt prowadzą do żwirowej ścieżki, do której można dotrzeć wyłącznie pieszo, co zachęca do wolniejszego i bardziej wciągającego kontaktu z naturą.

Zgodnie z inicjatywami na rzecz zrównoważonego rozwoju woda deszczowa jest zbierana do celów nawadniania.

Dom

Ta nowa kabina w Wakefield w Quebecu, zaprojektowana przez Kariouk Architects, oswaja strome miejsce dzięki wysoce zrównoważonej konstrukcji. Zdjęcia: Scott Norsworthy (premiera filmu miała miejsce w kwietniu 2022 r.)

READ  Jak mógłby rozegrać się konflikt zbrojny na Ukrainie, skoro rozmowy między Rosją a Zachodem kończą się fiaskiem

Pat Stephenson

„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *