Polska otrzymuje dwie pierwsze restauracje z gwiazdkami Michelin

Polska otrzymuje dwie pierwsze restauracje z gwiazdkami Michelin

Krakowska Bottiglieria 1881 została pierwszą w Polsce restauracją z dwiema gwiazdkami Michelina, po podwyższeniu statusu jednej gwiazdki w tegorocznym przewodniku.

Liczba restauracji w Polsce Uznanie przewodnika Michelin w tym roku prawie się podwoiło, a 22 nowe dodatki dały w sumie 49 rekomendacji w całym kraju. 18 w Krakowie, 11 w Poznaniu, 1 w Kościelisku i 19 w stołecznej Warszawie.

Inspektorzy Michelin zbadali również scenę restauracyjną w Poznaniu w zachodniej Polsce, identyfikując 11 restauracji w mieście.

Po raz pierwszy w Polsce pojawiła się restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin. W przewodniku 2023 dwie nowe restauracje otrzymały gwiazdkę Michelin, a sześć nowych restauracji Bib Gourmand.

Bottiglieria 1881 otrzymuje dwie gwiazdki, dwa menu degustacyjne, „wstępne” lub „pełne doświadczenie”, z których oba oferują „kreatywne, dobrze zbilansowane dania”, zgodnie z przewodnikiem.

Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor MICHELIN Guides, powiedział: „Cieszymy się, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwoma gwiazdkami Michelin, ponieważ nadal śledzimy ekscytujące wydarzenia gastronomiczne w Krakowie i Warszawie. Cieszymy się, że możemy rozszerzyć nasz zasięg w Polsce o jedną najstarszego miasta w kraju, Poznania z jego bogatą historią kulturalną.Analitycy byli pod wrażeniem tętniącej życiem i szybko rozwijającej się sceny restauracyjnej i znaleźli wiele atrakcyjnych restauracji, które warto polecić naszym czytelnikom.

Przewodnik Michelin Nordic Countries 2023 został opublikowany w tym miesiącu, dodając 42 restauracje, co daje łączną liczbę 271 restauracji.

AIRA w Sztokholmie w Szwecji i Kone w Kopenhadze w Danii otrzymały w tym roku dwie gwiazdki Michelin. W Danii, Finlandii, Islandii, Norwegii i Szwecji ogłoszono 14 nowych restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin.

Z innych wiadomości, Sushi Kanesaka w Hotelu 45 Park Lane, będącym częścią Dorchester Collection, poprosił gości, aby unikali noszenia mocnych zapachów, które mogłyby zdominować aromat kluczowego składnika. Przeczytaj więcej tutaj.

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *