Działy produktów, piekarni i mięsa w Gray Lane były puste w czwartek wieczorem, po dwóch dniach paniki zakupów w całym kraju po ogłoszeniu ogólnokrajowego zamknięcia. Zabawne, że przejście z papierem toaletowym było pełne. Wideo: Ella Wilkes
Rzeźnicy tracą sen z powodu ograniczonych dostaw mięsa i twierdzą, że supermarkety mają pierwszeństwo w zamykaniu małych firm.
W przypadku ostrzeżenia poziomu 4 rzeźnicy nie mogą otwierać swoich sklepów dla publiczności, ale mogą dokonywać dostaw zbliżeniowych online.
Tymczasem supermarkety „wspinają się”, aby utrzymać pełne półki i otwarte drzwi, ponieważ stoją w obliczu 80-procentowego wzrostu biznesu od początku ogólnokrajowej blokady Covid-19.
W tym czasie wielu pracowników zostało zmuszonych do izolacji z powodu pandemii.
Szef dużego supermarketu w Nowej Zelandii wspiera rzeźników – i inne firmy dostarczające żywność – które otwierają się podczas ograniczeń poziomu 4, jeśli istnieje ustalona strategia bezpieczeństwa.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/WE2TFIQMLDJTTJAQWKOUS7PFIU.jpg)
Cameron Harrison Butchery & Delicatessen wpompował do Wellington około 370 zamówień od początku zamknięcia, a kolejne 300 w tym tygodniu.
Właściciel Rob Cameron powiedział Heraldowi, że jego mała trzypiętrowa firma nauczyła się dostosowywać do Covid-19.
Ale dziś rano nie pojawiła się połowa jego zamówienia z Chicken Company.
„To jest część, w której naprawdę tracisz sen, ponieważ to jest część, w której czujesz się: „O nie, jutro zawiodę 35 klientów”.
„Trudna rzeczywistość jest taka, że większość rządzi. Wielcy mężczyźni wydają się robić swoją drogę, ponieważ wydają więcej pieniędzy”.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/OIIOSOMNDA3LLCJSIU2UEW2F4E.jpg)
Po ogólnokrajowym zamknięciu w zeszłym roku, Cameron umieścił swój sklep Kilburn na podwórku, aby wesprzeć swój biznes.
Stracił pracowników w supermarkecie, miał wątpliwości, czy może go otworzyć na 4 poziomie alertu, i ostatecznie zamknął sklep.
Od tego czasu, jak powiedział, pozostałe sklepy skoncentrowały się bardziej na handlu detalicznym i klientach już wchodzących do drzwi.
„Nie pozbyliśmy się tego czasu, był tylko jeden dzień, w którym byliśmy po ogłoszeniu zamknięcia, a potem wszystko było na pokładzie”.
W Levine Paul Douglas, właściciel Bulls Meat Center, powiedział, że również miał problemy z zaopatrzeniem.
„Dzisiaj dzwoniłem, żeby zamówić pół wołowiny, trochę się spóźniłem, ale jeśli jesteś z Nowego Świata, Pak’nSave lub Countdown, nie odmówią.
„Nie mogę mieć kurczaka, nikt nie da mi świeżego kurczaka. To denerwujące”.
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/MC35BMHO2SAZFIGWDS2ZX6QN4Y.jpg)
Douglas powiedział, że jego klientami byli seniorzy, których obecnie dostarcza za pośrednictwem usług dostawczych.
Odniósł wrażenie, że indywidualni rzeźnicy nie są priorytetem dla dostawców.
„Może poczujemy ból w tyłku, ponieważ kilku rzeźników upada i pali się za kilka tysięcy dolarów, jak sądzę.
„To po prostu frustrująca pora roku, ale to niczyja wina”.
Właścicielka Island Bay Epic, Chrissy McIntosh, powiedziała dziś rano Nickowi Millsowi z Newstalk ZB, że jej firma nie jest w stanie zaspokoić popytu w ramach ograniczeń poziomu alertu 4.
„Zajmujemy się dostawami i nie jest to łatwe – nie jesteśmy w stanie dotrzeć do liczby osób, do których jesteśmy w stanie dotrzeć w ciągu dnia, a nie ma mowy.
„W zeszłym roku chodziliśmy w nocy i pukaliśmy do drzwi – to było trochę śmieszne. Nie możesz zaspokoić potrzeby”.
McIntosh powiedział, że sklepy mięsne powinny być otwierane poniżej poziomu alarmowego 4.
Powiedziała w supermarkecie, że wielu klientów dotykało opakowań mięsa w porównaniu do sklepu mięsnego, w którym tylko rzeźnik zajmuje się mięsem.
„Mamy wszystko na swoim miejscu – sterylizację, dystans społeczny, personel w maskach i rękawiczkach, maszynę eftpos. Jaka jest różnica?”
/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/WGAGAAK3F334B43V6BS2PYUN5A.jpg)

„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”

/cloudfront-ap-southeast-2.images.arcpublishing.com/nzme/M6LCU2INXA6H7KTQY3YYQX3JD4.jpg)








Leave a Reply