Sędzia finału Ligi Mistrzów podtrzymał swoje stanowisko po przeproszeniu za swoje relacje z przywódcą skrajnej prawicy

GENEWA (AP) – Polski sędzia piłkarski Simon Marciniak przeprosił w piątek za przemawianie na wydarzeniu biznesowym powiązanym ze skrajnie prawicowym politykiem, a UEFA potwierdziła, że ​​będzie on prowadził finał Ligi Mistrzów w przyszłym tygodniu.

Nominacja Marciniaka na sędziego meczu pomiędzy Manchesterem City a Interem Mediolan 10 czerwca, kilka miesięcy po tym, jak prowadził finał Pucharu Świata w Katarze, była w czwartek zagrożona po tym, jak warszawska grupa antyrasistowska powiadomiła UEFA o jego pojawieniu się na konferencji w tym tygodniu. tydzień.

UEFA oświadczyła w piątek, że przyjęła „głębokie przeprosiny i wyjaśnienia” Marciniaka oraz że grupa antyrasistowska Nigdy Więcej również zwróciła się o zastrzeżenie tej decyzji.

„Chcę najmocniej przeprosić za moje zaangażowanie oraz za wszelkie niedogodności i szkody, jakie mogłem wyrządzić” – napisał Marciniak w oświadczeniu opublikowanym przez UEFA, dodając, że został „poważnie wprowadzony w błąd i całkowicie nieświadomy” powiązań ze Slavomirem Mentzenem. jeden z liderów UEFA. Ze skrajnie prawicowej Partii Związku Konfederacji.

„Nie wiedziałem, że (konferencja) była powiązana z polskim ruchem skrajnie prawicowym. „Gdybym wiedział o tym fakcie, kategorycznie odrzuciłbym zaproszenie” – napisał sędzia. „Zobowiązuję się wyciągnąć wnioski z tego doświadczenia i dopilnować, aby takie błędy w ocenie nie miały miejsca w przyszłości”.

UEFA stwierdziła, że ​​„Nigdy więcej” przyjęła przeprosiny Marciniaka i „zdecydowanie podkreśliła, że ​​jego zwolnienie podważy promocję antydyskryminacji”.

UEFA powiedziała: „Na podstawie dostarczonych informacji UEFA potwierdza, że ​​pan Marciniak obejmie rolę sędziego finału Ligi Mistrzów UEFA 2023”.

Marciniak jest powszechnie uważany za najlepszego sędziego na świecie i w piątek uzyskał poparcie polskiego rządu, a UEFA rozważa wykluczenie go z przyszłotygodniowego meczu w Stambule. Polskie media podały, że UEFA zwolniła Marciniaka, ale czynione są starania, aby go sprowadzić z powrotem.

Pod koniec czwartku Marciniak napisał na swoim koncie na Instagramie, że „nie wspiera ani nie legitymizuje żadnej partii politycznej, organizacji ani pojedynczego polityka”.

READ  Liga letnia Celtics obejmuje 7-metrowy polski ośrodek

Jednak ani post na Instagramie, ani poprzednie oświadczenie Never Again nie zawierały żadnych przeprosin ani nie potwierdziły możliwego błędu w ocenie.

Minister sportu Kamil Bortniechuk bronił Marciniaka wcześniej w piątek. W liście do UEFA rozpowszechnianym przez media ogólnokrajowe napisał, że przemówienie sędziego podczas tegotygodniowego wydarzenia „nie ma nic wspólnego z polityką”.

Minister sportu napisał, że powiązanie sędziego z polityką Montazena było „złośliwą manipulacją”, twierdząc, że mężczyźni nie zebrali się wokół Marciniaka, aby wygłosić 45-minutowe przemówienie „o charakterze czysto komercyjnym, motywacyjnym i inspirującym”.

Mintzen, której partia promuje poglądy antysemickie, homofobiczne i seksistowskie, później za pomocą mediów społecznościowych pochwaliła Marciniaka jako głównego mówcę podczas wydarzenia networkingowego.

„Cała społeczność piłkarska brzydzi się wartościami promowanymi przez daną grupę (polityczną)” – stwierdziła UEFA w czwartkowym oświadczeniu.

Londyńska sieć FAIR, która pomaga identyfikować przypadki rasizmu i dyskryminacji podczas międzynarodowych meczów piłki nożnej, wyraziła zadowolenie z szybkiej interwencji UEFA i przeprosin sędziego.

„Jeśli chcemy stawić czoła wyzwaniom związanym z dyskryminacją i wykluczeniem w piłce nożnej i ogólnie w naszych społeczeństwach, konieczne jest jasne przywództwo” – stwierdził w oświadczeniu prezes federacji John Oliveira. „Nie można pozwolić, aby futbol był postrzegany jako przestrzeń tolerująca ekstremizm.

„Dziękujemy naszym współpracownikom Nigdy Więcej Polski za czujność. Potępiamy wszelkie groźby pod ich adresem lub próby dyskredytacji w wyniku ich pracy.

„Otrzymała potok nienawistnych wiadomości. To przekracza wszystko, co kiedykolwiek widzieliśmy” – powiedział The Associated Press Rafał Pankowski, prezes Never Again.

Marciniak przez kilka sezonów pełnił także funkcję sędziego FIFA na Mistrzostwach Świata 2018 i UEFA na Mistrzostwach Europy 2016, a także w rozgrywkach klubowych. Opuścił Euro 2020, gdy wracał do zdrowia po chorobie serca po zarażeniu się Covid-19.

___

Współpracujące ze sobą autorki prasowe Vanessa Gera i Monika Czesłowska w Warszawie wniosły swój wkład w powstanie tego raportu.

READ  Litwa uważa, że ​​stan wyjątkowy na granicy z Polską ma powstrzymać migrantów

___

Więcej piłki nożnej AP: https://apnews.com/hub/soccer i https://twitter.com/AP_Sports

Prawa autorskie 2024 Associated Press. Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiał ten nie może być publikowany, emitowany, przepisywany ani redystrybuowany.

Angela Tate

„Dożywotni biegacz. Pionier piwa. Guru micasica. Specjalny w popkulturze w ogóle”.

Rekomendowane artykuły