Więcej dowodów wiąże wysoko przetworzoną żywność z rakiem i śmiercią

Więcej dowodów wiąże wysoko przetworzoną żywność z rakiem i śmiercią

Liczba dowodów łączących przetworzoną żywność z poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak nowotwory, a nawet śmierć, wciąż rośnie.

Dwa badania opublikowane w środę podkreślają niebezpieczeństwa związane z częstym jedzeniem produktów takich jak kiełbasa, ptysie serowe, napoje gazowane i frytki.

The Pierwsze badaniektóry zbadał ponad 24 000 dorosłych we Włoszech, wykazał, że ci, którzy jedli najbardziej przetworzone produkty spożywcze, byli bardziej narażeni na śmierć, a zwłaszcza na choroby serca, niż ci, którzy jedli najmniej w tej grupie.

Drugi nauka Śledzili ponad 200 000 pracowników służby zdrowia w Stanach Zjednoczonych przez okres od 24 do 28 lat i odkryli, że mężczyźni, którzy jedli dużo wysoce przetworzonej żywności – średnio ponad dziewięć porcji dziennie – mieli zwiększoną ryzyko raka jelita grubego o 1 proc., 29% wyższe niż u mężczyzn, którzy spożywali około trzech porcji dziennie.

Grupa o najwyższym spożyciu wysoce przetworzonej żywności prawdopodobnie otrzymywała około 80% swoich dziennych kalorii z tych produktów, powiedział Fang Fang Zhang, główny autor drugiego badania i adiunkt na Uniwersytecie Tufts. średnia w USA około 57%.

Badanie nie wykazało związku między spożywaniem wysoce przetworzonej żywności a rakiem jelita grubego u kobiet, chociaż naukowcy nie są pewni dlaczego. Jedna z teorii, powiedział Zhang, mówi, że wyższy poziom estrogenu może mieć działanie ochronne. Ale wynik może być również anomalią, ponieważ większość czynników ryzyka raka jelita grubego jest podobna dla obu płci.

Wcześniejsze badania łączyły ultra przetworzoną żywność z: zwiększone ryzyko Wysoki cholesterol, cukrzyca i otyłość, spadek funkcji poznawczychrak piersi i Rak w ogóle.

Żywność uważana za „ultra przetworzoną” zawiera więcej sztucznych składników niż te, które są przetwarzane po prostu przez dodanie soli, cukru lub oleju. Żywność ultra przetworzona zwykle zawiera bardzo mało całych składników i zawiera aromaty, barwniki lub inne dodatki. Na przykład przyprawy, obiady nadające się do kuchenki mikrofalowej, pakowane ciasta i lody są objęte tą etykietą.

READ  Grawitacyjne zakrzywienie światła ujawnia jedną z największych czarnych dziur, jakie kiedykolwiek odkryto

Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health, który nie był zaangażowany w żadne badanie, powiedział.

Ponieważ okrężnica i odbytnica są „na pierwszej linii naszej diety” jako część naszego układu pokarmowego, rak jelita grubego wydaje się być bardziej bezpośrednio związany z dietą niż większość innych nowotworów, powiedział Willett.

Butelki sody w lodówce 29 czerwca 2018 r. w San Francisco w Kalifornii.Justin Sullivan/Getty Images plik

Częstość występowania raka jelita grubego wśród młodych dorosłych wzrosła w ostatnich dziesięcioleciach. a nauka z American Cancer Society stwierdził, że od połowy lat 80. odsetek zachorowań na raka okrężnicy rósł co roku wśród osób w wieku od 20 do 39 lat, a udział raka odbytnicy u dorosłych w wieku poniżej 55 lat podwoił się w latach 1989-1990 do 2012-2013 .

„Dieta może odgrywać rolę we wzroście otyłości, którą nadal obserwujemy, i wiemy, że otyłość jest również powiązana z rakiem jelita grubego i innymi rodzajami raka” – powiedziała Caroline M, główny naukowiec w American Cancer Society. „Widzimy coraz więcej otyłych młodych ludzi [and] Posiadanie rzeczy związanych z otyłością, takich jak cukrzyca i zespół metaboliczny”.

Jednak nowe badanie przeprowadzone wśród pracowników służby zdrowia wykazało, że wysoko przetworzona żywność jest związana z rakiem jelita grubego u mężczyzn, niezależnie od wskaźnika masy ciała.

Naukowcy zasugerowali więc, że dodatki chemiczne w żywności lub syntetyczne chemikalia w opakowaniach mogą być częściowo odpowiedzialne za ten trend. Wiele przetworzonych mięs zawiera azotany i azotyny. Konserwanty, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

„Wykazano, że czerwone i przetworzone mięso konsekwentnie zwiększa ryzyko raka jelita grubego” – powiedział Zhang.

Jej badanie wykazało, że przetworzone produkty mięsne, takie jak kiełbaski, salami i kiełbaski, a także napoje słodzone cukrem, są szczególnie powiązane z ryzykiem raka jelita grubego u mężczyzn.

READ  Obejrzyj dziś potężny start Falcon Heavy firmy SpaceX, po opóźnieniu spowodowanym pogodą

Podobnie włoskie badanie wykazało, że słaba jakość odżywcza – definiowana jako niezdrowa równowaga cukru, błonnika i tłuszczu – sama w sobie nie wyjaśnia związku ultraprzetworzonej żywności z wyższą śmiertelnością. Zatem dodatki chemiczne prawdopodobnie przyczyniają się do obserwowanych negatywnych skutków zdrowotnych, powiedziała Marialaura Bonaccio, autorka badania.

„Dietetyczną Colę można sklasyfikować jako dobrą pod względem odżywczym – na przykład Diet Coke nie zawiera cukru, ponieważ nie zawiera cukru – ale Coca-Cola nie jest nawet jedzeniem” – powiedziała. „To mieszanka chemikaliów”.

Badanie Bonaccio sugeruje klasyfikację żywności według stopnia przetworzenia, a także jakości odżywczej, aby pomóc ludziom dokonywać zdrowszych wyborów. Inni eksperci uważają jednak, że zmiana może nie wpłynąć na osoby najbardziej zagrożone.

„Polityka etykietowania czasami działa dla osób, które mają wysoki poziom wykształcenia lub dochody, ponieważ zwracają uwagę na etykiety lub wiedzą, jak je czytać” – powiedział Zhang. Dodała, że ​​etykiety mogą być mniej skuteczne w przypadku grup znajdujących się w niekorzystnej sytuacji, a społeczności te często spożywają więcej wysoce przetworzonej żywności, ponieważ produkty są zwykle tanie, szybkie w przygotowaniu i dłużej pozostają na półce.

Zgodnie z ogólną zasadą Willett powiedział: „Przetworzone mięso powinno być rzadko spożywane, a napoje słodzone cukrem powinny być spożywane co najwyżej okazjonalnie”. [and] Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone powinny być utrzymywane na niskim poziomie. „

Jednak niektóre ultra przetworzone produkty spożywcze są zdrowsze niż inne. Na przykład płatki śniadaniowe i chleb pełnoziarnisty mogą być źródłem błonnika pokarmowego, co może zmniejszyć ryzyko infekcji choroba serca lub nowotwór.

Naukowcy nie określili jeszcze dokładnego poziomu spożycia żywności ultraprzetworzonej, która stanowi zagrożenie dla zdrowia.

„Tak naprawdę nie wiemy: czy istnieje bezpieczna kwota, czy jakakolwiek kwota nie jest dobra?” Umm powiedział.

READ  StarshipSuper Heavy testuje 7 silników (wideo)

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *