Więcej produktów tahini zostało wycofanych z rynku ze względu na ryzyko salmonelli

Więcej produktów tahini zostało wycofanych z rynku ze względu na ryzyko salmonelli

Wczoraj wycofano szereg produktów tahini czterech różnych marek ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą.

Pojawia się po tym, jak nieco ponad tydzień temu wycofano 27 produktów hummus i tahini z różnych marek.

Ministerstwo Przemysłu Pierwotnego poinformowało na swojej stronie internetowej, że produkty, których dotyczy problem, pochodzą od marek Forty Thieves, Bin Inn, GoodFor i Ceres Organics.

Produkty są sprzedawane w szklanych słoikach o pojemności 300 g, 420 g i 500 g, plastikowych pojemnikach o pojemności 500 g i 1 kg, wiaderkach 18 kg lub dystrybuowane w różnych gramaturach w wielu supermarketach i punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

Cztery produkty z Marka Ceres Organics, w tym obrane organiczne tahini (300 g), ekologiczne nieobrane tahini (300 g), organiczne nieobrane tahini (18 kg) i organiczne nieobrane tahini (18 kg). Produkty są eksportowane do Australii, Fidżi, Hongkongu, Nowej Kaledonii, Filipin, Rarotonga, Tahiti i Vanuatu.

DobreDla marki Silky Ta Heni (420 g), importowany z Turcji, również został dotknięty. Produkt jest sprzedawany w wielu sklepach GoodFor na terenie całego kraju.

Dwa produkty z Marka Benn, w tym ekologiczna tahini obrana (500g, 1kg) i ekologiczna tahini niełuskana (500g, 1kg). Produkty są importowane z Turcji. Dotyczy to wszystkich jego dat i partii.

Marka Forty Thieves Wycofano również obrane organiczne tahini (500 gramów), importowane z Turcji.

Salmonella to choroba bakteryjna, która jest zwykle przenoszona na ludzi poprzez spożywanie pokarmów zanieczyszczonych odchodami zwierzęcymi i atakuje jelita.

Objawy pojawiają się w ciągu 12 do 72 godzin i mogą obejmować skurcze brzucha, biegunkę, gorączkę, ból głowy, nudności i wymioty, zgodnie z MPI.

Choroba trwa zwykle od czterech do siedmiu dni, ale w cięższych przypadkach może trwać do 10 dni.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *