Zrelaksuj się przy zimnym barszczu | Wiadomości, sport, praca

Zrelaksuj się przy zimnym barszczu |  Wiadomości, sport, praca

Barszcz letni (zdjęcie dzięki uprzejmości Yvona Fast)

Jest lato. Mieliśmy upalną pogodę. Kupiłem miękkie młode buraki wraz z zieleniną na targu rolniczym. Pora na… zimną zupę z buraków!

Buraki i zioła dobrze rosną w chłodne i ciężkie dni w Europie Środkowo-Wschodniej – w Polsce, Ukrainie, Rosji, Białorusi, Czechach, Słowacji, Rumunii i na Bałkanach. Zimą popularne jest wiele rodzajów barszczu – jedne z fasolą, inne z wołowiną, jeszcze inne z kurczakiem, jeszcze inne z kapustą. Każdy region ma swoją wersję, ale Ukraina jest często określana jako miejsce pochodzenia zupy.

Lato wymaga lekkich i zimnych zup – dlatego barszcz w lodówce jest popularnym daniem narodowym na Litwie, Łotwie, w Polsce, Ukrainie i Białorusi. Witam Kholodnoi Borscht (Ukraina), Chłodnik (Polska), Saltibarsciai (Litwa) Ciorba de sfecla (Rumunia). Oczywiście te różne kraje mają nieco inne różnice.

Niektórzy używają mniej buraków i polegają na zieleni. Inni nie używają zieleniny i zamiast tego używają marynowanych buraków. Zupa jest doprawiona dużą ilością czosnku i świeżego koperku. Dekorowany jest dobrze ugotowanymi jajkami, pokrojonym w plasterki surowym ogórkiem, a czasem chrzanem. Jogurt, kefir, kwaśna śmietana lub twaróg nadają barszczowi letniemu bogaty różowy kolor, kremową konsystencję i orzeźwiający, pikantny smak.

Wykonane z soczystych młodych buraków z zieleniną – obecnie obfitych na targu rolniczym – znanych jako „botwina” lub „Bowinka” (sumienie. „bot-vinah” „bot-vincah”Wersja polsko-litewska sięga czasów Rzeczypospolitej Obojga Narodów z XIV wieku. Kiedy w czerwcu 1992 roku odwiedziłem Litwę, ta zupa była obecna w każdej restauracji i kawiarni.

Letni barszcz to zdrowa uczta. Buraki zawierają kwas foliowy, potas, witaminy A i C, błonnik oraz wiele silnych przeciwutleniaczy i flawonoidów. Betacyjanina, pigment odpowiedzialny za jasny, szkarłatny kolor czerwonych buraków, jest silnym środkiem zapobiegającym nowotworom.

Z zaledwie 19 kaloriami w pół szklanki, warzywa są bardziej pożywne niż korzenie. Są pełne błonnika, beta-karotenu, kwasu foliowego, witamin C i A, wapnia i żelaza oraz prawie dwukrotnie większej ilości potasu niż w korzeniach. Podobnie jak większość innych warzyw, zawiera silne przeciwutleniacze, flawonoidy i fitochemikalia, które chronią przed chorobami serca i niektórymi rodzajami raka. Badania pokazują, że warzywa buraczane mogą ograniczać głód nikotynowy, pomagając palaczom rzucić palenie.

READ  Krótki opis odprawy szkoleniowej zespołu All Blacks

W gorące letnie dni ochłodź się tą orzeźwiającą, lekką i kremową zupą! Podawać samodzielnie z grzanką serową lub z młodymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym. Tak czy inaczej, świetnie nadaje się na letni lunch lub kolację. Oto niektóre różnice.

Kłodnik (polski/litewski)

Składniki:

1 opakowanie buraków zielonych, z kilkoma burakami młodymi

1/2 łyżeczki soli

2 szklanki bulionu lub wody

1 żółta cebula, obrana i pokrojona w kostkę

1 szklanka gotowanego mięsa w kostkach (opcjonalnie)

1 duży ogórek

Kilka rzodkiewek (opcjonalnie)

1 litr jogurtu lub kefiru

1/2 szklanki świeżego koperku

jajka (jedno na osobę)

kierunek:

Usuń buraki. Młode buraki powinny być wielkości rzodkiewki. Obierz i zetrzyj buraki. Umyj i posiekaj łodygi i zielenie. Umieść w rondelku z cebulą i szynką, jeśli używasz. Dodaj bulion lub wodę z pół łyżeczki soli. Doprowadź miksturę do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu i gotuj przez dziesięć minut, aż warzywa będą miękkie.

Ogórek obrać i posiekać. Dodaj do zupy posiekany świeży koperek i jogurt. Wstaw do lodówki na 6 godzin lub na noc, aby zmiksować smaki.

Przed podaniem ugotuj jajka do miękkości; Obierz i ćwierć. Włóż jajko do miski, dodaj świeży posiekany koperek, posiekany ogórek i rzodkiewkę, a na wierzch wyłóż zupę. Podawany z nowymi pokrojonymi ziemniakami.

Fajne Porsche w ukraińskim stylu

Składniki:

4 duże buraki (lub 8 małych buraków)

2 lub 3 litry bulionu lub bulionu (wołowina, kurczak lub warzywa)

2 liście laurowe

Kilka przypraw

2 średnie czerwone cebule

3 ząbki czosnku

1 mała lub średnia czerwona kapusta

1/2 szklanki wysokiej jakości octu z czerwonego wina (lub do smaku)

1 garść posiekanych świeżych ziół koperkowych

sól i pieprz według potrzeb

Na miskę porcji: 1/2 szklanki świeżego ogórka, 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę świeżego chrzanu, 1 lub 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, 1/2 dobrze ugotowanego jajka, pokrojonego w plastry lub posiekane

READ  Genius Sports nawiązuje nowe partnerstwo z polską firmą STS

kierunek:

Aby usunąć skórki z buraków, wlej je na minutę pod wrzącą wodą lub umieść w naczyniu, przykryj ręcznikiem papierowym i mikrofalówką na minutę lub dwie. sprawdzić, czy skórka jest luźna; Po 4 lub 5 minutach powinien się łatwo zsunąć.

Pokrój obrane buraki. Możesz Julienne za pomocą robota kuchennego lub maszyny do szatkowania, albo pokroić na pół i posiekać na desce do krojenia.

Drobno posiekaj kapustę za pomocą robota kuchennego.

Obierz dużą cebulę i pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj czosnek.

Do dużego garnka dodaj bulion, sól, liść laurowy, przyprawy, kapustę, cebulę i czosnek. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do wrzenia. Gotuj przez 15 minut, następnie dodaj buraki. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut. Powinno być słodsze, gdy się gotuje, a trochę płynu się gotuje.

Zdjąć z ognia, szczelnie przykryć i pozostawić do ostygnięcia na noc lub kilka godzin. Po osiągnięciu temperatury pokojowej włóż do lodówki.

smakować. Dopraw solą, pieprzem i octem z czerwonego wina.

Podawać: Ugotuj jajka (1/2 do 1 na osobę). Pokrój koperek. Pokrój ogórek. Pokrój rzodkiewkę.

Do miseczek wrzuć dobrze ugotowane jajka, koperek, ogórek i rzodkiewkę. Zalej zupę i dodaj trochę świeżej śmietany, śmietany lub jogurtu naturalnego.

Podawane ze świeżym pieczywem chili lub bagietką.

Ogórek: Użyj 6-8 filiżanek bulionu. Pomiń śmietanę lub jogurt i zamiast tego wymieszaj schłodzoną zupę z 1 litrem twarogu. Dodaj koperek, jajka, ogórek i rzodkiew jak wyżej.

– – –

Wielokrotnie nagradzany autor książek kucharskich „Garden Gourmet: Świeże, wspaniałe posiłki z Twojego ogrodu, CSA lub targu rolnego” Yvona Fast mieszka w Lake Clear i ma dwie pasje: gotowanie i pisanie. Można go znaleźć pod adresem www.yvonafast.com i uzyskać pod adresem [email protected] lub na Facebooku pod adresem Words Are My World.

READ  Naukowcy ostrzegają przed związkiem między lampami UV do polerowania żelem a rakiem – NBC7 San Diego

Dzisiejsze najświeższe wiadomości i nie tylko w Twojej skrzynce odbiorczej



Angela Tate

„Dożywotni biegacz. Pionier piwa. Guru micasica. Specjalny w popkulturze w ogóle”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *