Próbowałem namówić moją rodzinę na dietę wegańską przez tydzień, ale nie poszło dobrze

Próbowałem namówić moją rodzinę na dietę wegańską przez tydzień, ale nie poszło dobrze

Ta historia pochodzi od zespołu V thespinoff.co.nz.

Opinia: Moja żona zepsuła sobie twarz. Moja córka wzięła najmniejszą mikrokulkę, zrobiła taką samą minę jak jej matka i wypluła ją. Mój syn nie chciał jej dotknąć. Żułam powoli, z otwartymi ustami, starając się nie przełamać nadzienia, przerażona kulinarnym horrorem, którym próbowałam nakarmić rodzinę, żałując każdej decyzji, która mnie tu przywiodła.

Pół godziny temu pękła puszka fałszywego bekonu i wiele obiecywała. „Bardzo chrupiące i dymne” – oświadczyła. „Smakuj tej wolnej od poczucia winy przyjemności”. Powiedziałem to i dodałem do moich tostów i gotowanych dań z jajek. Pofalowany w różowo-białe paski, był wyraźnie sztuczny, ale odpowiednio imitował warstwy boczku z solonego, suszonego boczku.

Ale nie było smaku tego bekonowego tofu. Powstrzymam się od nazwy marki, ponieważ jestem pewien, że zrobili wszystko, co w ich mocy, ale doświadczenie było podobne do żucia suszonego słonego kartonu. Moja córka ma dobry pomysł. Ledwie dotknął mojego, a resztę zgarnął do pojemnika na kompost.

Czytaj więcej:
* Roladki serowe „bez krów” są destylowane, ale są smaczną alternatywą
* Myślałam, że umiesz gotować ze skromną marchewką? Pomyśl jeszcze raz…
* Zgrabna kolacja: pięć posiłków, które pomogą posprzątać spiżarnię
* Nie daj się zwieść niezwykłym oświadczeniom zdrowotnym umieszczanym na tych produktach
* Beef to Leaf: jak trudno jest trzymać się diety wegetariańskiej?
* Liść Wołowy – Część 3: Kwestia Zwierząt

Smażony ze sztucznym boczkiem.

Chris Schulz / Spinoff

Smażony ze sztucznym boczkiem.

To nie był najlepszy początek mojego tygodniowego projektu wegańskiego. W imię dziennikarstwa śledczego zaciągnąłem się do mojej mięsożernej rodziny, by przez siedem dni nie jadła nic poza warzywami i sztucznym mięsem. Obecnie wszędzie promuje się wegańskie diety – półki supermarketów są przepełnione produktami, niektóre restauracje serwują wyłącznie wegańskie kreacje, a Instagram jest pełen zrównoważonych, mięsnych posiłków.

w odróżnieniu syrop klonowy beyonce dietaalbo Przerażająca moda na ketoTrend roślinny jest łatwy do naśladowania. To dlatego, że kategoria jest ogromna. Większość supermarketów ma co najmniej trzy sekcje poświęcone produktom wegańskim, oferując wszystko, od gotowych posiłków po podrobione mięso i wegańskie desery, w tym lody i sernik.

Chcieliśmy sprawdzić, czy uda nam się odtworzyć tygodniowe posiłki rodzinne, używając wyłącznie roślinnych alternatyw. Podczas niedawnej wizyty w Countdown Mt Eden znalazłem stojak pełen fałszywego mięsa wciśniętego między schłodzone steki i piersi z kurczaka. Wkładam do wózka moją rozdrobnioną wołowinę Sunfed, kawałki mielonej wołowiny i kawałki kurczaka.

READ  Dodatkowy personel z Australii do pomocy w odliczaniu czasu w Nowej Zelandii
Podczas odliczania między stekiem a kurczakiem znajduje się wegańskie sztuczne mięso.

Chris Schulz / Spinoff

Podczas odliczania między stekiem a kurczakiem znajduje się wegańskie sztuczne mięso.

Do sekcji mrożonej, pełnej gotowych dań, dodałam pudełko Burgera Let’s Eat. Na dole alejki z serami znalazłem kiełbaski i torebki z kiełbaskami z tofu i hot-dogami. Zakładałem, że moje dzieci są szalonymi miłośnikami kiełbasek, więc zostaną posortowane.

W domu napisałem typowe tygodniowe menu dla naszej czteroosobowej rodziny, zainstalowałem je w kuchni, powiedziałem wszystkim, co robimy i przygotowałem się na doświadczenie wegańskiego blasku.

Skargi zaczęły się niemal natychmiast. Smak wegańskiego boczku opuścił nasze języki dopiero, gdy moja żona wypluła kiełbasę chorizo, którą też usmażyłem i połączyłem z jajkami na twardo na niedzielny brunch. – Przynęta – skrzywiła się, zdrapując resztki z języka. „To jak… gorący plastik”.

W niedziele babcia spędzała cały dzień na gotowaniu potraw z grilla wypełnionych kiełbaskami w bekonie, gigantycznym chrupiącym kurczakiem i tłustymi ziemniakami. To nie jest dobry dzień na rozpoczęcie diety wegańskiej. Ale jestem uparta i niezmiernie szczęśliwa, widząc moje dzieci tak zaniepokojone postrzeganymi trudnościami jako zmianą w ich regularnej diecie. Więc udawałem.

Tej nocy zjadłem Klopsiki. Korzystając z niedawno wprowadzonej mielonej wołowiny z Impossible, pliki uzupełniające Kontrowersyjne kotleciki do burgerówZrobiłam dokładnie jak zwykle z bułką tartą, jajkiem, pietruszką i parmezanem. Podczas gdy wyglądały na część, rozpadły się po prostu przez nałożenie łyżki na posmarowany masłem makaron, czyniąc je bardziej grudkowatą wołowiną.

„Miększy”, powiedział mój syn, który zjadłby wszystko, co zawiera makaron. On się nie myli, a plusem używania fałszywej wołowiny jest to, że nigdy nie zostanie ci wrząca bryłka w ustach. Chociaż opakowanie 340 gramów niemożliwej do wykonania mielonej wołowiny kosztuje około 14 dolarów, a 500 gramów mielonej wołowiny to około 8 dolarów, jest to trudna finansowo sprzedaż.

Przez cały tydzień kontynuowałem jedzenie niemięsnych posiłków, które wydawały się być przyrządzane z prawdziwego mięsa. Hot dog Veggie Delight był naprawdę dobry, głównie dlatego, że były oblane karmelizowaną cebulą i musztardą i ostatnią butelką, która mi została Obecnie wycofany z produkcji sos pomidorowy Simon Gault. Brakowało im jednak ostrego popu i odpowiedniego pisku frankfurterki.

READ  Liam Dunne: Ta trudna gospodarka nie powinna nikogo dziwić – zwłaszcza rządu

Kurczak konopny z Plan*t wygląda bardzo podobnie do Sunfed – zabawny zielony odcień, twardy i gumowaty, choć bardzo pulchny. Był ugotowany w dobrym czerwonym curry, ale zniknął w sosie i był nie do odróżnienia od miękkiego bakłażana lub kumary. Hamburgery z pasztecików Let’s Eat były bez smaku, uratowane przez nasz domowy sos do burgerów. Kiedy zaproponowałem, że zamienię resztki hot dogów i chorizo ​​w jakieś danie z grilla, moja żona narzekała: „Proszę nie”.

Klopsiki i makarony z mielonej wołowiny są niemożliwe.  (Zdjęcie: Chris Schulz)

Chris Schulz / Spinoff

Klopsiki i makarony z mielonej wołowiny są niemożliwe. (Zdjęcie: Chris Schulz)

Po całej tej promocji i hoopla był to rozczarowujący powrót. Jedynym posiłkiem, który naprawdę zadziałał, był ten ostatni: curry z wołowiny po malajsku z rozdrobnionej wołowiny „bez masy”. Wolno gotowane z kremem kokosowym, ziemniakami, kardamonem, anyżem i pieprzem cayenne, mięso rozpada się w ciągu pierwszej godziny, zamieniając danie w bardziej gulasz. Ale był pyszny i miał dużo smaku, z kęsem mięsa.

Żadne z naszych dzieci tego nie dotknie. Powiedzieli, że jest za gorąco. Zjedli resztki klopsików. druga.

Najbardziej oczywistym aspektem naszego doświadczenia było to, jak nieustannie byliśmy głodni. W rozpaczliwej potrzebie pożywienia około godziny po każdym posiłku gotowaliśmy naleśniki, koktajle i okruchy, aby nakarmić głodne brzuchy. Sześć nocy później moja żona błagała o powrót do mięsa. Zgodziłem się i wyciągnąłem tacę z piersi kurczaka z zamrażarki.

Następnego dnia dotarły pocztą trzy paczki Vince’a – nagradzanego, lokalnie produkowanego suszonego siekacza do warzyw. Zapomniałem, że go zamówiłem i odsunąłem je na tył spiżarni, aby uniknąć dalszych skarg. Tydzień później nadal tam siedzą.

Chris Schulz pisze: Nie można zaprzeczyć, że wszyscy powinniśmy jeść mniej mięsa.

Unsplash

Chris Schulz pisze: Nie można zaprzeczyć, że wszyscy powinniśmy jeść mniej mięsa.

Nie da się ukryć, że wszyscy powinniśmy jeść mniej mięsa. Za dużo tego jest dla ciebie złe i może być przerażające dla naszej planety. Wraz ze wzrostem obaw związanych ze zmianami klimatu dotyczącymi produkcji mięsa, takie rzeczy jak bezmięsne poniedziałki stają się stałymi trendami.

Wzrasta liczba wegetarian i wegan; Jak również restauracje dedykowane temu kierunkowi. W Auckland są dziesiątki opcji, od wyśmienitej kuchni w Forest po Gorilla Kitchen i Revive Café. Nie można oprzeć się wrażeniu, że coś takiego jak Monty’s Good Burger, ulubieniec celebrytów i alternatywa dla gigantycznego amerykańskiego fast foodu In-N-Out Burger, również tutaj dobrze by się sprawdziło.

READ  Spowolnienie na rynku nieruchomości Trade Me: czas na sprzedaż podwaja się

Ten trend trwa już od dawna i już nastąpiła reakcja. W The Great Plant-Based Con, autor Jayne Buxton twierdzi, że korzyści płynące z diety opartej na roślinach i wpływ na klimat zostały znacznie przesadzone, co jest chwytem marketingowym zaprojektowanym, aby pomóc sprzedać więcej produktów.

Sądząc po ilości produktu dodawanego na półki supermarketów, reakcja niepożądana nie przyniosła jeszcze żadnego efektu. New World zainstalował lodówki pełne opcji wegańskich i wydaje się, że znika z półek. ostatni rok, rzeczy Wspomniała, że ​​kategoria wzrosła o 20%.. „Zapotrzebowanie klientów na więcej opcji roślinnych i elastyczność jest ogromne, a trend, który nie wykazuje oznak spowolnienia”, mówi Emma Wooster, rzeczniczka Foodstuffs.

Nowa, światowa sekcja chłodnicy do warzyw.

Chris Schulz / Spinoff

Nowa, światowa sekcja chłodnicy do warzyw.

Po tym, jak nasz tygodniowy eksperyment został uznany w większości za porażkę, udałem się do mojego lokalnego supermarketu. Przy głównym wejściu wręczono do spróbowania miskę wegetariańskiej lasagne Plantery. Smakują naprawdę dobrze, tak jak prawdziwe, ale odrzuciłem wszelkie propozycje wkładania ich do koszyka i poszedłem prosto do rzeźnika po prawdziwe steki, kiełbaski i piersi z kurczaka zgodnie z życzeniem mojej rodziny.

Dżentelmen z Placu Planetarnego, który podał mi lasagne, a potem nie udało mi się go kupić, wyglądał żałośnie, kiedy przechodziłem obok niego z mięsem na ręce.

Pewnego piątkowego wieczoru wróciłem do cichego domu po kilku drinkach z przyjaciółmi. Głodowałam i szukałam mrożonej bułki do hamburgerów i resztek z wegańskiego doświadczenia mojej rodziny: ostatni kawałek do zjedzenia burgera, kawałek tego okropnego bekonu i resztki kiełbasy.

Wszystko usmażyłam z jajkiem, polałam sosem burgerowym i usiadłam przed telewizorem. W serii Netflix, Chef’s Table: Pizza, włoski producent ciasta Gabriele Bonci rozprowadza domowy sos pomidorowy na gigantycznych podstawach za pomocą palców i tworzy arcydzieła z dowolnych organicznych, rzemieślniczych i swobodnie uprawianych składników.

Powoli przeżułam bezsmakowego wegetariańskiego burgera, gdy brutalnie obserwowałam, jak kroi ogromne kawałki gigantycznej pieczonej wieprzowiny, a następnie kładzie je na wierzchu swojej pizzy z serem i ziołami. Wyglądało świetnie, nieskończenie lepiej niż kupa hamburgerów, które jadłam. Klienci, którzy kupują pizzę Bonci’s po kawałku, a następnie wydostają się z pułapki turystycznej Rzymu, cieszą się nią, bez wątpienia smakuje też lepiej.

Ale byłem pijany i nie obchodziło mnie to.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *