Sunday Baking z Petrą Galler: Ciasto tiramisu, które zachwyci tłumy

Sunday Baking z Petrą Galler: Ciasto tiramisu, które zachwyci tłumy

Warstwa ciasta tiramisu. Fotografia: Petra Galer

Mam wrażenie, że tiramisu to ulubiony deser wszystkich. Nigdy nie spotkałem duszy, która nie kochałaby jej jednoznacznie; Nie wiem, czy zaufałabym komuś, kto nie ufał mnie! To ciasto wygląda bardzo efektownie i idealnie nadaje się do nakarmienia tłumów, co wszyscy robimy częściej o tej porze roku. Kilka wskazówek: Pamiętaj, aby przesiać mąkę trzy razy – wiem, że to trochę nudne, ale absolutnie konieczne; I nie spiesz się z ubijaniem jajek – w cieście nie ma środka spulchniającego, dlatego chcemy wprowadzić do biszkoptu jak najwięcej powietrza, aby ciasto było puszyste i przypominało chmurkę. Ciasto to wymaga od czterech do sześciu godzin przed podaniem, więc możesz zacząć przygotowywanie poprzedniego wieczoru.

Warstwa ciasta tiramisu

Biszkopty

80 gramów masła, roztopionego i ostudzonego

240 gramów zwykłej mąki

8 jaj

220 gramów drobnego cukru

1 laska wanilii, tylko obrane nasiona

Trochę soli morskiej

Mocna kawa

480 ml mocnej kawy

50 gramów drobnego cukru

45ml likieru amaretto (opcjonalnie, ale gorąco polecam!)

Krem mascarpone

500 gramów mascarpone

300 gramów cukru pudru

2 łyżki mielonej kawy

400 ml kremu

1 łyżeczka pasty waniliowej (ekstrakt też się sprawdzi)

Trochę soli morskiej

Proszek kakaowy do posypania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do ciasta o wymiarach 3 x 20 cm wysmaruj masłem.

2. Przesiej mąkę trzykrotnie i odłóż na bok.

3. Do miski miksera włóż jajka, cukier puder, ziarenka wanilii i sól i ubijaj, aż masa będzie gęsta i jasna. Chcemy, żeby potroił swój rozmiar!

4. Przesiej mąkę przez mieszaninę w trzech partiach, mieszając każdą porcję dużą metalową łyżką. Pracuj tutaj powoli, aby nie wypuścić powietrza.

5. Skropić mieszaninę roztopionym masłem i delikatnie wymieszać.

6. Rozłóż masę pomiędzy foremki na ciasto. Gorąco polecam zważyć to, aby mieć pewność czasu pieczenia i warstw.

7. Piec 16-18 minut lub do momentu, aż środek ciasta po delikatnym naciśnięciu odskoczy.

8. Wyłóż ciastka na ściereczkę spodem do góry i pozostaw do ostygnięcia.

9. Zaparzenie kawy: Wymieszaj kawę z cukrem i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gdy ostygnie, dodaj amaretto, jeśli używasz.

10. Przygotowanie kremu mascarpone: Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i ubijać, aż masa będzie stosunkowo gęsta i sztywna.

11. Widelcem przekłuj cały spód warstw ciasta; Ma to na celu dobre zaparzenie kawy, dlatego należy zachować liberalność w stosunku do otworu.

12. Połóż pierwszą warstwę ciasta na talerzu dziurką do góry i namocz w połowie filiżanki kawy. Uważam, że pędzel do ciasta jest tutaj bardzo przydatny, ale duża łyżka też da radę!

13. Na wierzch nałóż dużą ilość kremu mascarpone i wygładź go szpatułką.

14. Powtórz ten proces z następną warstwą, a następnie nałóż na nią trzeci i ostatni biszkopt.

15. Całe ciasto przykryj pozostałym kremem mascarpone, następnie włóż do lodówki na cztery do sześciu godzin, aż stwardnieje.

16. Przed podaniem posyp obficie kakao.

    Nigdy nie spotkałem duszy, która nie kochałaby jednoznacznie tiramisu;  Nie wiem, czy zaufałabym komuś, kto nie ufał mnie!
Nigdy nie spotkałem duszy, która nie kochałaby jednoznacznie tiramisu; Nie wiem, czy zaufałabym komuś, kto nie ufał mnie!

Petra Galler jest samoukiem, cukiernikiem i autorką książek kucharskich. Jest wielką zwolenniczką odważnych wypieków, wykorzystujących różne smaki i tekstury. Jej pyszne, robione na zamówienie dzieła można oglądać i kupować na Instagramie @butterbutterz.

Pat Stephenson

„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *